Timp de trei zile, constănţenii, dar şi vizitatorii veniţi la malul Mării Negre au putut vedea cum lutul prinde formă şi se transformă în trainice oale de sarmale, vaze de flori sau căni, sub mâna dibace a unui meşter olar sucevean.
Invitat să participe la manifestarea „Olăritul, tradiţie şi contemporaneitate”, Dumitru Paşcaniuc, din vestitul centru de ceramică Marginea, a mers nu doar cu ceramică roşie, smălţuită, de uz gospodăresc, dar şi decorativă, ci şi cu roata olarului, cu care a făcut demonstraţii în faţa Muzeului de Artă Populară Constanţa. Meşterul popular sucevean a făcut deplasarea la Constanţa cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina.
Evenimentul face parte din seria manifestărilor culturale din acest sezon estival organizate de Muzeul de Artă Populară Constanţa sub genericul „Meşteşuguri tradiţionale. Utilitar şi decorativ”.
Alţi meşteri participanţi au venit din faimosul centru de olari Horezu (Vâlcea) - Gheorghe şi Maria Iorga, în vreme ce de la Corund (Harghita), a participat Iosef Molnoş.
Prin aducerea în faţa publicului a acestor familii de olari, care transmit din generaţie în generaţie meşteşugul modelării lutului (bărbaţii modelează la roată, iar femeile şi copiii se ocupă de decorarea ceramicii), Muzeul de Artă Populară Constanţa şi-a propus să ofere o privire de ansamblu asupra evoluţiei şi continuităţii meşteşugului olăritului în timp, în formele sale autentice.
Cei interesaţi să vadă evoluţia în timp a acestui meşteşug pot admira în expoziţia de bază a Muzeului de Artă Populară Constanţa piese de ceramică reprezentative pentru centrele de olărit din Oltenia, Moldova şi Transilvania, inclusiv spectaculoasa ceramică galiţiană de tip Kuty, lucrată în Bucovina.