Vineri, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tezviteanul, pe străzile din zona centrală a municipiului Fălticeni a avut loc o procesiune religioasă în cadrul căreia un alai format din preoţi şi credincioşi a străbătut în sunet de toacă, rugăciune şi cântece bisericeşti centrul oraşului, pe jos, purtând racla cu Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Epictet şi Astion, icoana Sfântul Ilie Tesviteanu şi icoana Sfinţilor Epictet şi Astion. Privitorii de pe margine, instituţiile, societăţile comerciale şi locuinţele de pe străzile pe care a avut loc procesiunea au fost stropite cu apă sfinţită.
Înainte de precesiune, un sobor impresionant de preoţi din protopopiatul Fălticeni a oficiat Sfânta Liturghie în casa de prăznuire a Bisericii cu hramul “Sfântul Ilie”, sfântul locaş fiind în lucrări de reabilitare. După rostirea pericopei evanghelice, preotul paroh Ionel Marian s-a adresat credincioşilor amintind de minunile făcute de Sfântul Ilie, care după 3 ani şi jumătate de secetă a salvat de la moarte, prin rugăciune, poporul din Israel. Sfântul Profet Ilie Tesviteanul este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. La sfârşitul Sfintei Liturghii, s-a făcut amintire spre neuitare a personalităţilor care strălucesc în galaxia ţinutului Fălticenilor, a oamenilor de cultură, a avut loc pomenirea ctitorilor bisericii şi a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertatea ţării şi apărarea credinţei noastre creştine.
Tradiţie păstrată de 13 ani
De 13 ani a intrat în tradiţia municipiului Fălticeni ca în ziua în care este sărbătoritocrotitorul urbei de pe Şomuz să aibă loc o procesiune prin oraş cu moaştele unor sfinţi. Începând cu ora 12,00, racla cu moaşteleSfinţilor Epictet şi Astion a fost purtată, în procesiune, prin centrul municipiului Fălticeni, prima oprire fiind în faţa sediului Poliţiei Municipiului Fălticeni, unde preoţii s-au rugat pentru cei ce asigură un climat de linişte şi bună convieţuire în localitate. În faţa spitalul municipal preoţii s-au rugat pentru sănătatea bolnavilor internaţi în această unitate sanitară, mulţi venind să asiste la rugăciune. A lţii, care nu se pot deplasa, au privit de la geam. Următorul popas a fost la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, preoţii rugându-se pentru locuitorii urbei de pe Şomuz, la fel cum au făcut-o şi în faţa Catedralei “Învierea Domnului”. Şi în faţa Primăriei Fălticeni moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au staţionat preţ de câteva minute, fiind rostite rugăciuni pentru cei ce conduc oraşul sau se află în slujba cetăţenilor din această localitate, pentru bunăstarea locuitorilor şi dezvoltarea oraşului.
La procesiune au participat peste 300 de fălticeneni şi credincioşii din localităţile învecinate împreună cu primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon, consilieri locali, şefi ai instituţiilor publice, directori ai unităţilor de învăţământ. Procesiunea a avut loc cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Sfinţii Epictet şi Astion, cei mai vechi martiri din ţara noastră
„În anul 2006, pentru prima oară a avut loc o procesiune religioasă de proporţii în oraşul Fălticeni, aceasta fiind precedată de o slujbă arhierească. De atunci, această iniţiativă luată de adormitul întru Domnul părintele Teodor Marian se cere neîntreruptă. Cu această procesiune, cu sfintele slujbe închinate lui Dumnezeu, enoriaşii, credincioşii urbei şi cei din împrejurimile oraşului Fălticeni sunt în fiecare an mărturisitori vii ai ortodoxiei” a spus preotul paroh Ionel Marian.
După procesiune, în parohie şi la casele gospodarilor din Fălticeni s-au organizat praznice mari, fiind o tradiţie ca musafirii din alte localităţi să fie aşezaţi la masă. Pe lângă apărătorul municipiului Fălticeni, Sfântul Ilie este cunoscut şi drept ocrotitorul celor care îşi desfăşoară activitatea în văzduh, de aceea Ziua Aviaţiei Romane şi a Forţelor Aeriene este celebrată tot de Sfântul Ilie.
Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră. Ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei lui Diocleţian (284-305). Sfinţii Epictet şi Astion au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate Almyra.
Sfântul Epictet era originar din părţile Răsăritului. A primit harul preoţiei şi s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, a ologilor şi a celor demonizaţi.
Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se converteşte la creştinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet şi împreună cu acesta ajunge în cetatea Halmyris. Mai târziu şi tânărul Astion se învredniceşte de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit şi făcând sănătos pe un om ce căzuse de la înălţime şi rămăsese aproape mort.