Lucrările la podul provizoriu de la Milişăuţi au fost finalizate în a doua parte a zilei de ieri, de joi după-amiază fiind deschisă şi circulaţia pe calea de acces care asigură trecerea peste râul Suceava.
Conform parteneriatului public-privat încheiat pe 12 iulie 2018 între Primăria Milişăuţi şi firma Test Prima Suceava, podul trebuia să fie făcut cu 12 tuburi, însă până la urmă a fost nevoie de 37 de tuburi.
Primăria Milişăuţi a asigurat zece tuburi mari, iar restul au fost aduse de firma Test Prima.
În special pentru că debitul râului Suceava este mare, cei de la Test Prima au pus un strat suplimentar de tuburi, peste primul strat, pentru ca zona de trecere să fie la o distanţă de siguranţă faţă de cursul apei.
Anterior, s-au efectuat lucrări de amenajare a căilor de acces spre capetele podului.
Peste tuburi a fost pus strat de balast, care a fost apoi tasat. Condiţiile de circulaţie sunt deocamdată rezonabile, însă un astfel de pod provizoriu nu are cum prelua tot traficul de la Rădăuţi la Milişăuţi.
Foarte important, masa maximă admisă trecută în protocolul de siguranţă este de 3,5 tone, iar podul provizoriu este destinat prioritar localnicilor din Milişăuţi.
La cele două capete ale podului au fost dispuse semafoare, pentru a se circula în regim alternativ. Asta pentru că porţiunea de trecere are o lăţime de cinci metri, pentru un singur vehicul.
Un vehicul greu intrat pe acest pod ar duce la riscuri mari, cu atât mai mult cu cât debitul râului Suceava este ridicat.
Foarte probabil, acest pod va rămâne timp de cel puţin câteva luni singura soluţie de trecere peste râul Suceava la Milişăuţi.
În paralel, pentru podul rutier de pe DN 2H de la Milişăuţi s-a identificat o soluţie optimă pentru înlocuirea totală a pilonului care a cedat. Această lucrare trebuie să treacă însă prin procedură de licitaţie, care este de durată. În varianta optimistă, podul rutier de pe DN 2H ar putea fi redeschis circulaţiei în câteva luni de zile.