Câteva zeci de mii de suceveni trebuie să confirme Fiscului faptul că şi-au exercitat cu adevărat opţiunea de a vira o sumă de până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii în contul unei entităţi non-profit sau unităţilor de cult, prin semnarea, personal, a declaraţiei 230. În urma unui ordin al Ministerului Finanţelor Publice din luna aprilie 2018, pentru prima dată anul acesta, structurile ANAF transmis contribuabililor notificări referitoare la opţiunea de redirecţionare a acestor sume, în situaţia contrară aceştia trebuind să transmită Fiscului situaţiile în care nu au depus declaraţia 230, dar totuşi apar că ar fi făcut acest lucru.
Potrivit informaţiilor oficiale, la nivelul judeţului Suceava au fost înregistrate nu mai puţin de 42.000 de formulare 230 - „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi pensii”. Dintre acestea, aproximativ 20.000 de declaraţii au fost depuse doar în municipiul Suceava şi în cele 26 de comune arondate, din care până în momentul de faţă au fost prelucrate 19.000 de formulare. Suma totală, aferentă celor 20.000 de declaraţii 230 depuse în Suceava şi comunele arondate, care ar trebui redirecţionată către entităţile non-profit sau unităţile de cult este de un milion de lei (10 miliarde de lei vechi).
Ca urmare a noului ordin al Ministerului Finanţelor Publice, până în momentul de faţă doar în Suceava şi cele 26 de comune arondate au fost transmise contribuabililor nu mai puţin de 17.000 de notificări prin care aceştia trebuie să confirme sau nu dacă au depus declaraţiile 230. De precizat că până în prezent la Finanţele sucevene sunt înregistrate circa 1.000 de răspunsuri prin care cei care au primit notificările au transmis că nu au depus deloc declaraţia 230 sau nu au redirecţionat sumele pentru entităţile non-profit sau unităţile de cult care apar în respectivele formulare, exprimându-şi o altă opţiune.
În funcţie de rezultatele verificărilor, Poliţia va dispune procedural pe unităţile de Parchet competente
Pe de altă parte, trebuie spus că purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisarul-şef Ionuţ Epureanu, a confirmat faptul că la mai multe unităţi de poliţie din judeţ se fac deja verificări cu privire la posibile acte de fals în completarea declaraţiilor 230. „În funcţie de rezultatele verificărilor urmează să se dispună procedural pe unităţile de Parchet competente”, a spus Ionuţ Epureanu. De asemenea, din informaţiile pe care le avem, emiterea ordinului prin care se realizează o nouă verificare a veridicităţii formularelor depuse s-a făcut după ce anii anteriori au fost făcute mai multe sesizări din partea mai multor contribuabili cu privire la faptul că nu au completat şi semnat aceste formulare pentru entităţile care apăreau în documente, cu privire la faptul că le-au fost folosite datele cu caracter personal fără voia lor sau că declaraţiile au fost depuse în numele unor persoane care au decedat sau care nu au avut venituri.
Potrivit noilor prevederi legale, astfel de notificări au fost primite sau urmează să fie primite de contribuabilii pentru care cererea a fost depusă, în format de hârtie, de către o altă persoană, în baza unui borderou, atât prin poştă cât şi la registratura unităţilor fiscale. Aceleaşi notificări sunt transmise şi dacă pentru acelaşi contribuabil au fost depuse mai multe formulare 230.
Prin notificările transmise, ANAF îi informează pe contribuabili cu privire la data la care apare că a fost înregistrată depunerea formularului 230, precum şi unitatea non-profit sau unitatea de cult pentru care s-a făcut redirecţionarea sumei de până la 2% din impozitul anul pe veniturile din salarii sau pensii. În situaţia în care opţiunea este corectă, exprimată prin semnarea formularului 230, contribuabilii sunt informaţi că nu trebuie să răspundă la această notificare. De asemenea, în situaţia în care contribuabilul nu răspunde în termen de 30 de zile de la data primirii notificării, ANAF va considera că opţiunea înregistrată aparţine persoanei respective şi urmează să finalizeze procedura legală pentru virarea sumelor. În situaţia în care contribuabilii constată că nu a optat pentru virarea sumei de până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii în contul entităţii care apare ca beneficiar în notificare, aceştia sunt rugaţi ca în termen de 30 de zile de la data primirii notificării să comunice acest fapt către ANAF, în scris.
Mai trebuie spus că în situaţia în care după virarea sumelor în contul entităţilor beneficiare unitatea fiscală competentă constată că suma a fost virată în mod necuvenit entităţii non-profit sau unităţii de cult, compartimentele de specialitate vor efectua demersurile necesare în vederea recuperării sumelor.