Apariţia pestei porcine africane pe teritoriul României, o boală care face ravagii printre speciile domestice şi sălbatice de porcine, duce la măsuri aspre de securitate care afectează direct şi Suceava, cu atât mai mult cu cât este vorba de un judeţ aflat la graniţa cu Ucraina, de unde vine virusul.
Doctorul Dan Corneanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a transmis că este interzisă mişcarea şi comercializarea animalelor, inclusiv a porcilor, în târgurile de animale. Practic, organizarea de târguri de animale este interzisă. În judeţ sunt zece târguri de animale autorizate sanitar-veterinar. În urma unei dispoziţii din data de 11 iulie, târgurile de animale sunt suspendate pe perioadă nedeterminată. În plus, în cazul porcilor, este interzisă orice mişcare a acestora, adică scoaterea lor din gospodărie.
În România sunt practic două zone cu intensitate maximă a focarelor: judeţul Satu Mare, în nord-vestul ţării, şi judeţul Tulcea, în sud-estul ţării.
Din fericire, în Suceava nu s-a înregistrat încă vreun focar.
Pesta porcină africană este cea mai gravă boală la porci, iar rata de mortalitate în focar este de 100%.
„Cazurile de îmbolnăvire la porci sau moartea acestora va fi anunţată imediat medicului veterinar din comună sau medicului veterinar oficial inspector de zonă, în vederea examinării şi a recoltării de probe pentru laborator’, a transmis Dan Corneanu.
În cazul nefericit în care s-ar confirma vreun caz de pestă porcină africană, toţi porcii din zona de focar trebuie sacrificaţi, iar carcasele lor incinerate, în condiţii de maximă siguranţă şi urgenţă, pentru a preveni răspândirea bolii.
Peste porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceştia, însă acest virus are un impact economic devastator, prin sacrificarea imediată a porcilor. Pentru o fermă de porci de exemplu, apariţia virusului ar duce la sacrificarea imediată a tuturor efectivelor, dar şi arderea furajelor şi a echipamentelor de lucru.
Măsuri aspre de control în Vama Siret
Având în vedere contextul epidemiologic, personalul veterinar, în colaborare cu cel din cadrul Autorităţii Vamale Siret, a intensificat măsurile de prevenire a introducerii bolii. Patru medici veterinari şi un inginer agronom asigură permanenţa în Vama Siret. Marea problemă este cu produsele de origine animală pe care călătorii le trec prin Vama Siret. Este vorba în special de conserve din carne, fără documente de provenienţă şi implicit fără nici o garanţie.
Aceste controale comune se realizează suplimentar faţă de celelalte controale pe care le realizează personalul din cadrul autorităţii vamale asupra bagajelor călătorilor, conform prevederilor legale în vigoare.
Conservele de carne din Ucraina sunt printre factorii majori de risc pentru trecerea pestei porcine africane peste graniţă.
Simptomele bolii care are o rată de mortalitate de aproape 100%
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând anul trecut în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene.
Apatia, febra ridicată, înroşirea şi învineţirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indicii ale apariţiei bolii.
De multe ori, moartea se instalează atât de repede încât simptomele sunt greu de observat.
Regulile principale pentru crescători sunt ca echipamentul de lucru de la adăpostul porcinelor să fie folosit numai pentru acestea, iar alimentaţia pentru porci să nu conţină resturi menajere. Ideea de bază este ca porcul să aibă cât mai puţin contact cu exteriorul, de unde ar putea contracta boala.