Clubul Green Impact, reprezentat de 48 elevi de la Şcoala Gimnazială Panaci, a finalizat primul său proiect - ”Izvoarele de apă vie din Panaci”, o iniţiativă de mare amploare desfăşurată în parteneriat cu Fundaţia Noi Orizonturi.
Din grupul Green Impact fac parte elevi din clasele V-VIII, înscrişi benevol, care au ales tema proiectului, gândindu-se că pe suprafaţa comunei sunt multe izvoare preţioase, care sunt abandonate, unele chiar secate, fără a mai fi cunoscute sau utilizate. Scopul proiectului a fost punerea în evidenţă, valorificarea şi protejarea izvoarelor de apă minerală naturală (borcuturi) de pe suprafaţa comunei Panaci, printr-o serie de activităţi. S-a realizat analiza chimică a acestora, izvoarele au fost curăţate, amenajate şi puse în evidenţă prin panouri informative.
A fost amplasată în centrul comunei o hartă informativă cu localizarea şi denumirea izvoarelor, au fost realizare 16 panouri informative amplasate lângă izvoare (cu date despre localizarea şi numele izvorului, caracteristicile apei, măsuri de protecţie); un album cu fotografii în care sunt prezentaţi paşii proiectului, inclusiv izvoarele înainte şi după amenajare; 10 afişe informative despre scopul, activitatea proiectului şi mesaje de protejare a mediului, implicit a izvoarelor; 150 pliante de promovare a proiectului; un logo al proiectului; o expoziţie de fotografie prezentată publicului odată cu sărbătorirea proiectului.
Toate activităţile s-au desfăşurat de către elevi, ajutaţi de părinţi şi sprijiniţi de autoritatea locală.
„Toţi factorii implicaţi şi-au manifestat dorinţa continuării acestui proiect-parteneriat, deoarece sentimentele tuturor au fost legate de frumuseţea lucrului realizat împreună, bucuria schimbării prin efort conjugat, dar mai ales siguranţa comunităţii că se poate baza pe generaţia de mâine. S-au legat prietenii, s-au schimbat idei ce vor putea fi puse în practică în activităţile viitoare. S-a găsit o modalitate de a îmbina utilul cu plăcutul şi de a realiza lucruri frumoase care au produs schimbări mari în timp scurt, aducătoare de binefacere pentru toţi”, au menţionat reprezentanţii şcolii.
Proiectul va continua prin punerea în circuitul turistic a traseului izvoarelor, care va implica elevii în ghidarea turiştilor şi prezentarea ”poveştilor” din comună.
Coordonatorii proiectului au fost prof. Mirela Buzilă Verdeşescu, directoarea şcolii, şi prof. pr. Sandu Buzilă Verdeşescu.