Ansamblul „Mlădiţe Bucovinene” de la Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, format din 27 de elevi, sub coordonarea prof. drd. Maria Calancea,a obţinut recent un onorant loc doi la Festivalul - Concurs Internaţional de Muzică Populară Românească „În grădina cu flori multe”, ediţia a XIV-a, ce s-a desfăşurat la Cernăuţi. Evenimentul a fost organizat de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, în parteneriat cu Asociaţia „Pro-S.M.E.C” Moţca Iaşi, Filarmonica Regională „Dmitrii Gnatiuk” şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi. În cursul zilei de 14 iulie, la sediul Filarmonicii Regionale din Cernăuţi au avut loc mai multe acţiuni culturale, în special, etapa finală a ediţiei a XIV-a a Festivalului - Concurs Internaţional de Muzică Populară Românească „În grădina cu flori multe” (secţiunea: formaţii), parada portului popular românesc, premierea şi Gala laureaţilor Festivalului - Concurs Internaţional, la care au participat şi micii bucovineni.
Aprecieri pe plan artistic
Un moment emoţionant pentru elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava a fost şi acela în care români din România şi Ucraina s-au prins în ”Hora Unirii”, în piaţa filarmonicii cernăuţene, fluturând tricolorul şi marcând în acest fel Anul Centenar. Înluna august, Ansamblul „Mlădiţe Bucovinene” va participa la un alt festival internaţional organizat la Prisacani, judeţul Iaşi, alături de grupuri folclorice din Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Belgia şi România. Prof. Maria Calancea ne-a spus că „Mlădiţe Bucovinene” este un grup înfiinţat în urmă cu un an, iar prima participare la un festival-concurs cu un juriu specializat în domeniul etnografiei şi folclorului a fost în luna decembrie 2017, la Botoşani, la Festivalul de Colinde şi Datini Strămoşeşti „Trec magii prin Vatra Moldovei”, unde a primit Trofeul Festivalului şi medalie de excelenţă pentru promovarea folclorului românesc autentic. „Aceste premii i-au motivat foarte mult pe copii şi i-au determinat să persevereze, urmând o serie de alte participări la spectacole şi festivaluri folclorice. în luna martie au participat, alături de Grupul Folcloric Perla al Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească din Cernăuţi, condus de prof. Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi-Ucraina, la spectacolul caritabil <Uniţi în cuget şi-n simţiri>organizat de Casa de Cultură Broşteni”, ne-a spus Maria Calancea.
Promovarea culturii tradiţionale româneşti
În luna aprilie, copiii de la Şcoala Nr. 8 Suceava au participat la Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri „Copil ca tine sunt şi eu”, de la Bistriţa, unde un juriu specializat le-a acordat Premiul I pentru punerea în scenă a unui obicei de nuntă din Bucovina şi Premiul II la secţiunea grupuri folclorice, iar în luna mai au participat la Festivalul Regional Nestemate Populare pe Plaiuri Nemţene, în judeţul Neamţ, unde au obţinut premiul I şi trofeul la secţiunea grupuri folclorice. În iunie, micii artişti au participat la Festivalul de Interpretare Vocală şi Instrumentală „Cânt cu drag în Bucovina”, organizat de Clubul Copiilor Gura Humorului, în parteneriat cu IŞJ Suceava, unde au obţinut Premiul I la secţiunea Grup vocal, 9 -11 ani. Tot în luna iunie, au participat la Festivalul Judeţean „Flori de cireş” în comuna Cotnari, judeţul Iaşi, unde au obţinut premiul I şi trofeu, iar de Ziua Internaţională a Iei Româneşţi au fost premiaţi la Ipoteşti, acasă la poetul Mihai Eminescu, de către Asociaţia IHTIS şi Europe Direct Botoşani, cu o diplomă de excelenţă pentru promovarea culturii tradiţionale româneşti.