Proprietarii care nu permit accesul în locuinţă pentru reparaţii, lucrări sau în situaţii de urgenţă, după ce au primit preaviz motivat de la asociaţie, riscă o amendă de la 500 la 3.000 de lei.
Noua lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care se află în curs de promulgare la preşedintele României, urmând să se aplice după publicarea în Monitorul Oficial, reglementează o situaţie de care s-au izbit numeroşi suceveni, când vreun vecin mai dificil nu a permis accesul în locuinţa sa deşi o conductă de apă rece sau caldă s-a spart în perete, ori apa de ploaie se infiltra prin acoperiş, iar singura modalitate de a se interveni era prin apartamentul său.
"Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau unui membru al comitetului executiv, administratorului şi unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore", prevede noua formă a legii, care va înlocui total Legea nr. 230/2007, prin care este reglementată în prezent activitatea asociaţiilor de proprietari.
În cazurile de refuz al proprietarilor amenda va fi aplicată de Poliţia Locală, primari sau împuterniciţii acestora. Un aspect important este că pentru această faptă contravenţională nu se va putea da un avertisment la prima abatere.
Obligaţia proprietarului de a permite accesul în apartamentul său, în caz de reparaţii/lucrări sau în caz de urgenţă, exista şi până acum, dar fără nici o sancţiune prevăzută în caz de acesta nu se conforma.
Tocmai de aceea, noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede o amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei pentru situaţiile de refuz al proprietarilor. Mai mult, aceştia vor fi consideraţi direct răspunzători de urmările refuzului.
"În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa (...) acesta răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectaţi, în condiţiile legii", se mai precizează în noua lege.
Legislaţia prevede şi compensaţii care se acordă de către asociaţie, din fondul de reparaţii, pentru prejudiciile cauzate în apartamentele unde se fac lucrări (după ce a permis accesul). În cazul în care prejudiciul e cauzat de executantul lucrărilor de intervenţie, atunci acesta va despăgubi proprietarul.
Lucrările de intervenţie la elementele componente ale proprietăţii comune se vor executa în condiţiile stabilite de comun acord şi consemnate printr-un acord semnat de către proprietar şi asociaţia de proprietari.