Peste 300 de cadre didactice din 14 unităţi şcolare din judeţ vor beneficia de programe de formare, de dezvoltare a competenţelor, schimburi de bune practici, burse şi premii prin intermediul unui proiect european, demarat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.
Proiectul are o durată de 30 de luni şi are un buget de peste 1.400.000 de euro.
Acesta va fi implementat la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Liceul Tehnologic Cajvana, şcolile gimnaziale: Siminicea, "Grigore Ghica Voievod" Suceava, "Ion Barbir" Capu Câmpului, "Gheorghe Popadiuc" Rădăuţi, ”Dimitrie Pacurariu” Şcheia, Nr. 2 Iaslovaţ, "Mihai Eminescu” Băneşti - Fântânele, "Ciprian Porumbescu" Ciprian Porumbescu, ”Constantin Morariu” Pătrăuţi, Burla, "Mihail Sadoveanu" Grăniceşti, Grădiniţa cu Program Normal Nr.1 Cajvana.
Grupul ţintă al proiectului cuprinde 310 persoane, dintre care 280 de cadre didactice şi personal de sprijin şi 30 de membri ai echipelor manageriale.
Prin proiect, 240 de cadre didactice vor participa la programele de formare acreditate: „Multimedia în educaţie”, „Comunicare, negociere, mediere”, „Medierea conflictelor în mediul şcolar”, „Creativitate şi inovare în procesul instructiv-educativ”, “Parteneriatul educativ şcoală – familie – comunitate”.
40 de cadre didactice vor urma programul de formare acreditat “Comunicare în limba engleză”, iar cei 30 membri ai echipelor manageriale din şcolile ţintă vor parcurge cursurile programelor de formare acreditate “Managementul instituţiilor educaţionale” şi “Medierea conflictelor în mediul şcolar”.
Activităţile şi rezultatele aşteptate vizează: dezvoltarea competenţelor a 280 de cadre didactice/ personal de sprijin şi 30 de membri ai echipelor manageriale; participarea a 18 cadre didactice la schimbul de bune practici şi dezvoltarea unei reţele transnaţionale de profesionişti din sistemul de învăţământ, în Italia; dezvoltarea şi implementarea în cele 14 şcoli ţintă a unei aplicaţii educaţionale privind reducerea absenteismului; reducerea abandonului şcolar; stimularea resurselor umane calificate prin acordarea a 50 de burse pentru persoanele din grupul ţintă care cresc rata de frecvenţă şcolară a copiilor aflaţi în situaţii de risc; 50 de premii pentru persoane care promovează principiul de educaţie incluzivă în şcolile ţintă; 280 de subvenţii de stagii de practică pentru cadrele didactice care participă la o formă de formare continuă/ instruire etc.
Conferinţa de lansare a proiectului „E-PROFI – Educaţie prin PROgrame inovative de formare Inovative pentru resurse umane calificate şi motivate în judeţul Suceava” a avut loc vineri, 13 iulie, la sediul IŞJ Suceava, cu participarea reprezentanţilor instituţiei, a celor din cadrul şcolilor implicate în proiect, a responsabililor de proiect.
Manager de proiect este insp. Lidia Acostoaie.