Un grup de belgieni a vizitat recent Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” din Moldoviţa, unde oaspeţii au descoperit arta încondeierii ouălor, au cântat şi au dansat împreună cu localnicii. Programul vizitei membrilor Corului „De Zingende Brug”din Flandra, aflaţi pe 11 iulie la Moldoviţa, a fost bine organizat de Asociaţia De Ajutor Mutual (ADAM) Moldoviţa, împreună cu Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa, director prof. Daniela Ceredeev. Am aflat de la reprezentaţii ADAM Moldoviţa că „De Zingende Brug” este mai degrabă „un <atelier>de cântece permanent, abordat în moduri diferite, decât un cor. Grupul areîntâlniri lunare în Berchem - Antwerp şi în Bruxelles. De asemenea, <De Zingende Brug> organizează excursii regulate în străinătate, pentru a reîmprospăta contactul cu rădăcinile cântecelor. Promovează melodii din fiecare ţară europeană, întotdeauna în limba originală. În acest an, corul a venit într-o vizită de studiu în România şi a susţinut un miniconcert la Muzeul Ouălor <Lucia Condrea>din Moldoviţa”.
Belgienii au cântat piese în limba română
Artiştiidin corul „De Zingende Brug”s-au pregătit pentru întâlnirea cu localnicii din Moldoviţa, astfel că au interpretat, la Muzeul Ouălor „Lucia Condrea”, piesele „Cântă cucul, bată-l vina!” şi „Aseară vântul bătea”. Interpretul Sergiu Bodnar (Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa), i-a încântat pe belgieni cu vocea sa, interpretând câteva cântece populare româneşti, alături de alţi tineri pasionaţi de folclor din Moldoviţa. La buna desfăşurare a acestei acţiuni interculturale au contribuit şi prof. Loredana Strugariu, prof. Silvia Darie şi, bineînţeles, Van Der Elst Jean-Paul, liderul grupului belgian. „S-a cântat mult, s-a vorbit despre artă, s-au înlănţuit emoţii şi ritmuri româneşti, ucrainene, belgiene, ruseşti, italieneşti şi spaniole cu o bucurie tulburătoare. O emulaţie de nedescris. Doar de trăit. A fost impresionant şi onorant să descoperim că oaspeţii din Flandra s-au pregătit pentru întâlnirea cu noi învăţând câteva cântece româneşti”, a declaratprof. Daniela Ceredeev, directoarea Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa.
Patrimoniul de artă populară huţulă
Gazda evenimentului, artista Lucia Condrea, i-a mulţumit lui Van Der Elst Jean-Paul pentru vizită şi pentru implicarea în organizarea unui eveniment artistic deosebit. Lucia Condrea le-a prezentat belgienilor comoara „ascunsă” în ocniţele muzeului particular din Moldoviţa, precizând că „patrimoniul de artă populară huţulă a fost aranjat într-un spaţiu nou ce constituie a treia secţiune a muzeului şi oferă posibilitatea vizitatorilor de a admira ouă închistrite şi încondeiate din teritoriile locuite de huţuli de la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi alte obiecte etnografice valoroase, o adevărată zestre a artei populare a strămoşilor noştri”. Asociaţia De Ajutor Mutual (ADAM) Moldoviţa, care s-a ocupat în principal de vizita belgienilor în Bucovina, este o organizaţie neguvernamentala şi non-profit, care a fost înfiinţată cu ajutorul grupului de iniţiativă „Un sat pentru un sat” (Een dorp voor een dorp) Kruibeke – Belgia (sat înfrăţit cu comuna Moldoviţa) şi cu sprijinul FDAAM. Scopul acestei asociaţii din Moldoviţa îl constituie îmbunătăţirea şi creşterea calităţii vieţii locuitorilor comunei Moldoviţa prin dezvoltarea economico - socială şi culturală.