Prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a anunțat că de ieri au început lucrările pentru construcția unui pod provizoriu peste râul Suceava, în orașul Milișăuți. Mirela Adomnicăi a precizat că podul provizoriu va fi folosit ca variantă pentru podul pe DN 2H, afectat de ultimele inundații și care în prezent este închis pentru traficul auto și pietonal. Adomnicăi a spus că în ultima ședință, Guvernul României a alocat întreaga sumă solicitată pentru reparații la drumurile județene afectate de inundații, în valoare de 5,483 milioane de lei.
Prefectul a explicat că podul provizoriu va fi construit prin parteneriat public privat, pe baza unui protocol de colaborare încheiat joi, 12 iulie 2018, între Primăria Orașului Milișăuți și un agent economic.
„Această soluție a fost discutată în Comitetul Local pentru Situații de Urgență Milișăuți, întrunit la data de 11 iulie, și aprobată în cadrul ședinței Consiliului Local Milișăuți, din data de 12 iulie 2018”, a spus Mirela Adomnicăi, care a precizat că se estimează că lucrările la podul provizoriu vor fi finalizate la mijlocul săptămânii viitoare.
Prefectul a făcut referire și la lucrările de reparații la podul peste râul Suceava de pe DN 2 H, care intră în competența Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi. Mirela Adomnicăi a arătat că în cazul acestei lucrări nu se poate merge în regim de urgență cu procedura de achiziții, având în vedere că au fost înaintate patru oferte, care au fost deschise ieri, iar evaluarea lor ar putea dura, nefiind excluse nici contestațiile.
Ea a subliniat că Prefectura Județului Suceava continuă demersurile în vederea alocării de fonduri necesare remedierii distrugerilor produse în urma fenomenelor meteorologice periculoase, din perioada 28 iunie-9 iulie 2018.
De asemenea, Mirela Adomnicăi a declarat că la solicitarea Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice, pentru a se evita dubla finanțare, au fost scăzute din raportările primăriilor sumele pentru obiectivele de investiții prinse prin PNDL și PNDL2. Prefectul a adăugat că în acest context, suma necesară celor 53 de unități administrativ-teritoriale pentru remedierea pagubelor provocate de inundații în infrastructură se ridică la suma de 36,445 milioane de lei.