607 candidaţi suceveni care vor o carieră la catedră au susţinut, miercuri, examenul de titularizare în învăţământul sucevean, testarea desfăşurându-se în două centre de examen din judeţ.
Insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, a precizat că 50 de candidaţi s-au retras de la proba scrisă după ce au primit subiectele. Ei nu au predat lucrările, însă nu vor figura ca absenţi, metodologia permiţând acest lucru.
Alţi 61 de candidaţi au fost absenţi, astfel că deși numărul total de înscriși a fost de 718, numărul lucrărilor care au fost trimise spre corectare a fost de 607.
Lucrările scrise vor fi evaluate în centre organizate la nivel naţional.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 17 iulie, la sediul Inspectoratului Şcolar Suceava şi pe site-ul www.titularizare.edu.ro. Contestaţiile se depun la sediul IŞJ Suceava în zilele de 17 iulie, după afişarea rezultatelor, şi 18 iulie. Notele finale vor fi făcute publice pe 24 iulie.
Examen de patru ore
Examenul a fost organizat în două centre de examen, respectiv Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava. Proba scrisă s-a desfăşurat începând cu ora 10:00, durata de rezolvare a subiectelor fiind de patru ore.
Părerile candidaților referitoare la nivelul de dificultate al subiectelor au fost împărțite, unii dintre ei fiind descurajați și de lipsa posturilor titularizabile.
Mihaela este de cinci ani profesoară de matematică la Bacău, însă vrea să se titularizeze în Suceava, pentru că oferta de aici include și câteva posturi valabile pe o perioadă nedeterminată la disciplina pe care o predă.
„A fost ok. Subiectele au fost cam dificile, a fost mult de scris, aglomerat. E greu de obținut un 7. Sunt 30 de candidați și mai puține posturi, dar la Bacău nu e nici un post titularizabil”, ne-a spus Mihaela.
Pentru cei 607 candidaţi evaluați sunt disponibile 872 de posturi, dintre care doar 96 (69 în mediul urban și 27 în mediul rural) au viabilitate mai mare de 4 ani, acestea putând fi ocupate pe perioadă nedeterminată (ca titular).
„Nu este un examen, este un concurs, trebuie să facem această diferență. Pentru orice candidat pregătit a fost o probă ușoară din punctul meu de vedere, cu subiecte care puteau fi abordate relativ ușor. O notă peste 7 nu este o misiune imposibilă, pentru că sunt și elemente de creativitate”, ne-a spus Ana-Maria, cadru didactic de cultură civică la Fălticeni.
La educație fizică și sport s-au înscris 64 de candidați.
„Este prima dată când dau examenul, a fost destul de greu. Eu am fost mulțumit de subiecte. Sunt posturi titularizabile, dar nu prea multe, multe sunt rezervate”, ne-a declarat Ciprian din Suceava.
14 candidați s-au înscris pentru a susține examenul la biologie, însă pentru această disciplină nu există în ofertă nici un loc titularizabil. Mai exact, chiar și cei mai merituoși dintre candidați vor trebui să se mulțumească cu puțin.
„A fost destul de binișor. Mi-a fost mai greu având în vedere că sunt absolventă 2018, neavând experiență. La partea didactică a fost mai dificil. Nu sunt posturi titularizabile, doar posturi incomplete”, ne-a spus Mihaela din Liteni.
„A fost o probă cu un grad mare de dificultate, dar a fost ok. E prima dată când susțin examenul. Va trebui să mă mulțumesc cu un post de suplinitor necalificat, ceea ce înseamnă ore mai puține”, ne-a spus Mihaela din Suceava, candidata fiind evaluată tot la biologie.
Candidaţii trebuie să obţină minim 7 pentru un post bun
Nota obţinută la inspecţia specială la clasă, susținută în prealabil, are o pondere de 25% în media de repartizare pe post. Nota obţinută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minimum media 7.