Recent, la Direcția Silvică Suceava s-a desfășurat o primă licitație pentru contractarea dreptului de recoltare a ciupercilor comestibile din fondul forestier proprietate publică a statului.
„În urma licitației a fost contractată cantitatea de 95 tone de ciuperci, din care 67 tone hribi, 14 tone de gălbiori și 14 tone de ghebe, de către 10 operatori economici. Tot atunci, patru societăți comerciale au contractat dreptul de recoltare pentru o tonă de trufe”, a precizat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
O nouă licitație de cesionare a dreptului de recoltare a ciupercilor comestibile (hribi, gălbiori, ghebe) din fondul forestier proprietate publică a statului urmează să aibă loc în data de 12 iulie 2018.
Anunțul și „Caietul de sarcini al licitaţiei” privind cantităţile de ciuperci oferite şi condiţiile de participare sunt publicate pe pagina de internet a Direcţiei Silvice Suceava (www.silvasv.ro).
Culesul ciupercilor din pădure fără autorizație este ilegal
În această perioadă, foarte mulți oameni cutreieră pădurile în căutarea delicioaselor ciuperci (în special hribi), care au apărut în număr mare, ca urmare a ploilor abundente.
Numai că mulți nu știu că riscă amenzi de ordinul miilor de lei dacă sunt prinși în pădure, la cules de ciuperci, sau chiar și după ce au ieșit din pădure.
Legea nr. 171 din 16 iulie 2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice spune că: „recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii constituie contravenție silvică și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei. Produsele nelemnoase specifice fondului forestier național sunt reprezentate prin: fauna de interes cinegetic, pește din apele de munte, din crescătorii, bălți și iazuri din fondul forestier, fructe de pădure, semințe forestiere, ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia, plante medicinale și aromatice din cuprinsul acestuia, rășină, alte produse. Produsele pădurii aparțin proprietarilor sau deținătorilor acesteia, după caz, cu excepția faunei de interes cinegetic și a peștelui din apele de munte”.
Cu toate acestea, în practică nu s-au dat amenzi celor care au mers în pădure pentru a culege de o mâncare pentru ei, ci numai în cazurile în care cantitățile recoltate din pădure demonstrau clar că scopul este comercializarea lor, cel mai recent caz fiind al unui bărbat care avea o dubă cu aproximativ 400 de kg de ciuperci.