Primii 10 producători de tomate în primul ciclu de extrasezon, care au reușit comercializarea cantităților contractate, au intrat deja în posesia subvențiilor oferite de Ministerul Agriculturii pentru prima perioadă a anului în curs. Conform Regulamentului de Minimis emis în cadrul unei hotărâri luate de Guvern, producătorii de tomate în spații protejate beneficiază de ajutorul de 3.000 de euro dacă cultivă o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioadele 1 ianuarie – 31 mai sau 1 noiembrie – 27 decembrie a anului în curs.
Dintr-un total de 30 de fermieri înscriși în program, 10 au reușit să producă și să comercializeze roșii în primele luni ale anului, finalizând livrarea celor 2.000 de kg până la data de 15 iunie 2018, conform actului normativ emis de Guvern și ținând cont de prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor până la jumătatea lunii iunie. După încheierea primului ciclu de producție, acești fermieri au depus la Direcția Agricolă Suceava documentele doveditoare conform cărora au comercializat cantitatea impusă, fiind declarați eligibili.
O măsură care a încurajat producția de tomate în extrasezon
Pentru asigurarea consumului intern din producția autohtonă de tomate, în conformitate cu Regulamentul de Minimis în sectorul agricol, producătorii de tomate în spații protejate primesc, începând cu anul 2017, 3.000 de euro în fiecare an, în urma emiterii a două hotărâri de guvern. Pentru anul 2018, regulamentul de subvenționare este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 943/20 decembrie 2017, apărută în Monitorul Oficial la data de 4 ianuarie 2018. Conform acestei hotărâri, producătorii agricoli care dețin spații protejate (solarii) și cultivă o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de tomate, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioadale 1 ianuarie – 31 mai sau 1 noiembrie-27 decembrie a anului în curs, beneficiază de un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro. În acest an, în județul Suceava s-au înscris în programul de producție tomate, în ambele cicluri de producție, 30 de fermieri, 10 dintre aceștia reușind să îndeplinească condițiile de eligibilitate pentru primul ciclu al anului, în perioada 1 ianuarie – 31 mai. O hotărâre a guvernului luată la sfârșitul lunii mai a prelungit însă perioada de valorificare a recoltei de tomate produsă în extrasezon cu încă două săptămâni, până la mijlocul lunii iunie a acestui an. Măsura a fost luată de guvernanți în urma condițiilor meteo nefavorabile din lunile februarie-martie, perioadă în care frigul și zăpada abundentă au afectat plantarea, creșterea și dezvoltarea răsadurilor în spațiile de producție protejate.
Beneficiari sunt mai mulți producători de roșii din județ, care s-au încumetat să producă aceste legume și să le valorifice în prima perioadă a anului, când condițiile de creștere și coacere sunt mai dificile. Astfel, Florea Pavăl din Budeni, Dolhasca, Mihai Marian și Sorin Țipău din Dolhești, Dănuț Pânzariu și Ilie Chitic din Hănțești, Petrel Cazamir din Baia, Florin Andrișan din Hurjuieni, Ionuț Duduman din Iacobești, Maria Aioanei din Horodniceni, precum și Gheorghe Hurmuz din Suceava au depus documentele doveditoare că au comercializat 2 tone de roșii de pe cei 1.000 de metri pătrați cultivați de fiecare.
Haralampie Duțu, directorul Direcției Agricole Suceava, ne-a declarat la finalizarea acestei etape a programului: ”Cei 10 fermieri au fost declarați eligibili, iar conform normativelor, instituția Direcției Agricole s-a adresat Ministerului Agriculturii cu situația centralizatoare și sumele necesare pentru plata acestora. Suma a fost aprobată de minister și virată în contul Direcției Agricole, care în cursul acestor zile a făcut plata către cei 10 beneficiari.”
Ceilalți 20 de fermieri vor putea beneficia de acest ajutor de minimis pentru al doilea ciclu de producție, dacă vor livra cantitatea de tomate impusă în perioada 1 noiembrie – 27 decembrie a acestui an. Programul lansat de Guvern la începutul anului trecut se derulează pe o perioadă de 8 ani de zile.