Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava vrea să dea în folosință în toamna anului viitor căminul preluat de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. Acest pas ar urma să rezolve parțial una dintre problemele cu care se instituția se confruntă an de an, respectiv lipsa spaţiilor de cazare pentru studenți.
Fără condiţii de trai aproape de un standard minim de decenţă, căminul din curtea Colegiului de Industrie Alimentară a deservit până de curând asistaților social. Acesta dispune de circa 200 de locuri de cazare, însă are nevoie de o reabilitare amplă pentru a putea fi dat în folosință.
”Avem căminul preluat de la Colegiul Alimentar, cu ajutorul Primăriei, însă trebuie să facem proiectul tehnic pentru a putea avea aviz de mansardare al clădirii. Sperăm ca până în toamna anului viitor, acest cămin să fie disponibil pentru cazare”, a menționat rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.
Aceasta a mai menționat că întreaga clădire va fi recompartimentată, pentru ca fiecare cameră sau fiecare două camere să beneficieze de toalete proprii. Dacă va permite expertiza tehnică, USV vrea să mansardeze clădirea, asta nu înainte ca imobilul să treacă printr-o etapă de consolidare.
Prin mansardare, instituția va mai câștiga câteva locuri pe care le pierde prin compartimentarea băilor, Mihai Dimian preconizând că în final căminul va avea 200 - 250 de cazare.
Planuri pentru cazarea studenților
Cât privește construcția unui nou cămin în campusul de la Moara, proiect care face parte din actualul programul de guvernare din domeniul educaţiei, reprezentanții USV menționează că au transmis toate documentele necesare și au predat un hectar din campusul II pentru demararea investiției.
„În programul de guvernare se prevede că vor fi construite 30 de cămine studențești în România, cel de la USV fiind primul pe listă din punct de vedere al necesității. Obiectivul este la Compania Națională de Investiții, sperăm să se construiască cât mai curând”, a mai adăugat Dimian.
Rectorul interimar a mai arătat că, din martie, vor fi demarate lucrări de renovare a căminului 1, cel de fete, clădire care nu a beneficiat de intervenții majore de modernizare de multă vreme.
Căminul 1, cel de fete, a fost dat în folosință în anul 1969, are 73 de camere cu câte patru paturi, principala hibă a acestuia fiind faptul că toaletele și dușurile sunt „la comun”, deservind mai multe camere.