Conducerea comunei Dărmăneşti are în derulare o multitudine de proiecte pe fonduri europene, guvernamentale sau prin finanţare proprie. Parte din acestea au semnate contractele de finanţare, pentru unele existând deja bani primiţi în cont. De mare importanţă sunt două proiecte, unul de modernizare a grădiniţei din Măriţei şi un altul de reabilitare şi modernizare a Căminului Cultural din satul Dărmăneşti, ambele realizate cu finanţare din fonduri europene. Zilele trecute s-a finalizat licitaţia de execuţie a lucrărilor la Căminul Cultural Dărmăneşti, lucrări realizate prin AFIR, iar în această săptămână va fi semnat contractul de execuţie şi ordinul de începere a lucrărilor la această investiţie.
În afara acestor proiecte, mai există semnat un contract la finanţare de aproape 13 miliarde de lei vechi prin programul PNDL 2, pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea dispensarului uman, iar la Compania Naţională de Investiţii sunt depuse două proiecte, pentru realizarea Căminului Cultural Măriţei şi a Sălii de Sport Măriţei, aceste proiecte fiind deja la faza a doua, reprezentând Lista de Sinteză.
Drumuri reabilitate în mai multe zone ale comunei Dărmăneşti
În faza de licitaţie pentru proiectare se află trei tronsoane de drum comunal, unul în satul Călineşti Enache, unul în satul Dărmăneşti, zona gării, iar un altul în acelaşi sat, în zona bisericii. În aceeaşi fază de licitaţie pentru proiectare se află proiectul unui pod peste pârâul Hatnuţa şi un alt tronson de drum, cel mai lung dintre ele, de la DN 2 (E 85) Dărmăneşti, până la Farmacia Dărmăneşti. Aceste proiecte au obţinut finanţare pe măsura 7.2 la acea vreme, alături de alte trei comune, din totalul comunelor judeţului Suceava.
În legătură cu proiectele de reabilitare care se derulează în această perioadă în comuna Dărmăneşti, primarul Dănuţ Chidoveţ a declarat: ”În afară de aceste proiecte, menţionez că în fiecare an construim sau reabilităm câte ceva în fiecare localitate, în limita posibilităţilor. Ştiu că oamenii din alte sate îşi doresc drumuri, iar acestea nu se aprobă la finanţare dacă nu întruneşti nişte condiţii. Nu poţi moderniza orice drum comunal care iese dintr-un drum naţional sau judeţean şi dă într-o fundătură. La finanţare se aprobă prioritar drumuri de legătură între drumurile judeţene sau naţionale, întrunind punctaje mărite cele care deservesc o gară, biserici, cimitire sau alte obiective de interes. Eu mi-aş dori să pot moderniza toate drumurile existente în comună, însă pentru cei 75 de km de drum rămaşi în comună de făcut aş avea nevoie de circa 35 de milioane de euro, cam 1 milion pentru fiecare drum. Trebuie ştiut însă că într-un exerciţiu precum perioada 2014-2020, pentru o comună norocoasă se pot aloca bani pentru maximum un singur proiect, care poate duce la modernizarea a 5-6 km de drum. Dacă există şi un pod, atunci lungimea drumului modernizat va fi şi mai mică. Mulţi dintre cei care nu cunosc <Ghidul Solicitantului> îşi dau cu părerea, fără a fi avizaţi. Dacă cu ajutorul lui Dumnezeu vom duce toate aceste proiecte la îndeplinire, va rămâne ceva în urma noastră care să demonstreze locuitorilor comunei Dărmăneşti că în aceşti ani s-a muncit mult. Dacă primarii dinaintea mea se încordau mai mult şi puneau în aplicare proiecte necesare comunei, mie îmi rămânea foarte puţin de făcut. Este greu ca astăzi eu să le fac pe toate şi deodată, într-un timp scurt. Încet le vom face pe toate, ca într-o gospodărie. Locuitorii comunei trebuie să aibă încredere că proiectele de dezvoltare a comunei se vor derula în continuare, în scopul bunăstării oamenilor de aici.”
Alimentarea cu apă, un important proiect pentru comunităţi
În acelaşi timp, în comuna Dărmăneşti mai există în derulare un proiect în valoare de 1.350.000 de euro + TVA, care constă în realizarea aducţiunii de apă în comună. Proiectul de aducţiune cu apă şi extindere canalizare şi proiectul de drumuri sunt la faza de licitaţie la proiectare. În comuna Dărmăneşti există canalizare, însă aceasta nu poate funcţiona fără aducţiunea de apă care urmează a fi făcută, fiind interdependente.