Începând de astăzi, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava dă startul primei sesiune de admitere pentru programele de licenţă şi masterat ale celor zece facultăţi din cadrul instituţiei.
Pentru viitorii boboci ai USV, la programele de licenţă, oferta Universităţii din Suceava cuprindeun număr de 42 de programe, cu 1.170 de locuri finanţate de la buget şi 1.170 locuri cu taxă. Dintre locurile finanţate, 10 sunt alocate candidaţilor de etnie rromă, iar 38 sunt destinate absolvenţilor de licee din mediul rural. Oferta programelor de licenţă mai include şi 250 de locuri bugetate pentru etnicii români de pretutindeni, dintre care 240 sunt cu bursă.
În plus, candidaţii care vor să aleagă învăţământul la distanţă au în ofertă un număr de 530 de locuri, repartizate pe nouă programe de studiu.
Pentru studiile universitare de masterat, structurate pe 36 de programe, universitatea oferă 595 de locuri fără taxă, dintre care 10 sunt alocate candidaţilor de etnie rromă şi 130 etnicilor români de pretutindeni. Alte 940 de locuri sunt disponibile pentru forma de învăţământ cu taxă.
De asemenea, USV oferă 300 locuri, cu taxă, pentru 10 programe de conversie profesională şi 200 de locuri pentru cursuri de formare continuă.
Sesiunea de admitere 2018 se desfăşoară în perioada 9-19 iulie, fără sâmbătă şi duminică, urmând ca pentru locurile rămase neocupate să se organizeze o nouă sesiune în perioada 10 – 13 septembrie, fără sâmbătă şi duminică. Pentru a confirma locul ocupat, candidatul declarat admis are obligaţia de a se înmatricula cel târziu până la data de 26 iulie, pentru sesiunea de vară, respectiv 19 septembrie, pentru sesiunea de toamnă.
În ceea ce priveşte studiile de doctorat, pentru care admiterea se va desfăşura în septembrie, oferta vizează 15 domenii, cu un total de 49 de locuri. 12 locuri sunt destinate etnicilor români de pretutindeni (10 dintre acestea fiind cu bursă). Acestora li se mai adaugă 70 de locuri cu taxă.
Informaţii detaliate despre procesul de Admitere 2018, actualizate constant, pot fi obţinute consultând pagina http://www.admitere.usv.ro/.
Media de admitere şi taxe
Viitorii studenţi ai instituţiei vor fi admişi, în mare parte, în funcţie de media şi notele de la examenul de bacalaureat.
Cele zece facultăţi ale Universităţii au păstrat principalele criteriile pentru admiterea la programele de studiu, în schimb au apărut câteva schimbări în ceea ce priveşte ponderea acestor criterii la calculul final al mediei.
Două facultăţi (Educaţie Fizică şi Sport şi Ştiinţe ale Educaţiei) impun susţinerea unorprobe de aptitudini, al căror rezultat contează la media de admitere.
Cât priveşte taxele de şcolarizare, instituţia a decis să menţină cuantumul acestora la nivelul celor din acest an.
Astfel, viitorii studenţi care nu vor prinde un loc fără taxă vor trebui să scoată anual din buzunare sume cuprinse între 2.500 de lei/ an şi 3.700 de lei/ an, cele mai piperate taxe fiind la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare (Departamentul de Sănătate).
2.500 de lei, adică cea mai mică taxă de la USV, de la licenţă, vor lăsa la casieria instituţiei studenţii programului Ecologia şi Protecţia mediului de la Facultatea de Silvicultură. La programele de masterat, taxele de studiu sunt de 3.000 de lei, iar cele de la programele de conversie profesională sunt de 2.950 de lei/ an.