Confirmarea prezenţei virusului pestei porcine africane în judeţul Tulcea, situaţie care a dus la uciderea a aproape 50.000 de animale, a adus în stare de alertă autorităţile din toate judeţele, îndeosebi în cele de graniţă. Membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava s-au întrunit, ieri, la Prefectură pentru prezentarea stadiului actual al evoluţiei şi răspândirii pestei porcine africane şi a vulnerabilităţii judeţului Suceava, de către şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor, dr. Dan Corneanu, şi pentru actualizarea planului de prevenire şi combatere a pestei porcine africane în judeţ. Judeţul Suceava se numără printre judeţele de graniţă considerate cu risc de apariţie a bolii, de aceea, în cadrul şedinţei de ieri, s-a accentuat necesitatea intensificării controalelor în târgurile de animale, unde a fost interzisă comercializarea porcinelor, încă din 2017, măsură fiind reactualizată.
Conform unui comunicat de presă transmis de Prefectura Suceava, ieri s-a dispus constituirea de echipe mixte formate din reprezentanţi ai DSVSA, ai Poliţiei de Frontieră, ai Poliţiei, ai Jandarmeriei şi ai autorităţilor locale, care vor verifica târgurile de animale din judeţ, mai ales cel din Vicovu de Sus, localitate aflată aproape de graniţa cu Ucraina. De asemenea, va fi asigurată permanenţa la Postul de inspecţie la frontieră Siret pe timp de noapte, pentru confiscarea produselor de origine animală, produse şi subproduse din carne de porc care se află în bagajele călătorilor ce intră în judeţul Suceava. În cazul în care apare pesta porcină africană, toate animalele din exploataţia respectivă sunt ucise, cadavrele se distrug, la fel ca şi furajele suspecte de contaminare.
Potrivit raportului DSVSA Suceava, în perioada 10-20 iunie a.c., în România au fost confirmate şi notificate 131 de focare de pestă porcină africană, apărute în gospodării ale populaţiei din mai multe localităţi ale judeţului Tulcea, iar situaţia nu este staţionară. Boala evoluează în Ucraina, Ungaria şi Republica Moldova, la mistreţi şi la porcii domestici. În contextul evoluţiei unor focare de pestă porcină, 23 de state au restricţionat României exportul de carne de porc şi produse din carne de porc.
Pentru a proteja animalele de această boală, crescătorii trebuie să respecte câteva reguli simple: să nu intre cu încălţămintea şi hainele cu care umblă pe stradă în adăposturile unde cresc porcii; să amplaseze o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică la intrarea în adăpost, pentru dezinfecţie; porcii să fie ţinuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de gospodărie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici.
Nu este recomandată hrănirea animalelor cu resturi alimentare şi nici cu iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă să nu se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.