Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost admis, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, emis în data de 27 iunie a.c., în programul naţional de tratament al pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute AP-TRAUMA, alături de spitale clinice şi universitare. În domeniul traumatologie cranio-cerebrală şi vertebro-medulară, în acest program mai sunt încă 11 spitale din ţară, marea majoritate spitale clinice, precum "Bagdasar-Arseni", Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti, spitalele clinice de urgenţă Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea sau "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, iar pentru traumatismele centurilor şi extremităţilor, pe lângă cele menţionate anterior, se mai adaugă, până la 20, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti sau spitalele clinice de urgenţă din Târgu Mureş, "Sf. Spiridon" Iaşi, precum şi cele pentru copii "Grigore Alexandrescu" şi "M.S. Curie" din Bucureşti, "Sf. Maria" Iaşi, "Louis Ţurcanu" Timişoara şi cel din Cluj-Napoca.
De altfel, managerul Spitalului de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a anunţat, încă de la începutul anului trecut, că şi-a propus împreună cu neurochirurgii secţiei de profil din spital să obţină finanţare din programul naţional AP-TRAUMA, elaborat, derulat şi finanţat de Ministerul Sănătăţii şi implementat prin spitale cu structuri de neurochirurgie, ortopedie, ortopedie pediatrică şi chirurgie orală şi maxilo-facială.
Prin TRAUMA se finanţează dispozitivele medicale speciale pentru pacientul critic
Rîmbu a subliniat că prin medicii pe care îi are Suceava, prin dotare şi cazuistica abordată, Spitalul de Urgenţă îndeplineşte indicatorii pentru acces în acest program, ceea ce a permis spargerea monopolului deţinut până acum de spitalele clinice, cu beneficiul că pacienţii din judeţ nu mai sunt nevoiţi să meargă la centrele universitare pentru rezolvarea problemelor de sănătate din sfera traumatologiei acute.
Practic, TRAUMA va asigura finanţarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteză necesare intervenţiilor chirurgicale la pacienţii cu fracturi, vizând o gamă largă de specialităţi chirurgicale (neurochirurgie spinală, ortopedie-traumatologie, chirurgie maxilo-facială) şi acoperă un număr foarte mare de victime. Programul face parte din Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic.
Menţionăm că un alt spital judeţean de urgenţă care a fost inclus luna trecută în program este cel din Bacău. Deocamdată nu se ştie suma pe care o vor primi spitalele nou acceptate să trateze traumele acute ale pacientului critic; probabil va fi comunicată la rectificarea bugetară din această vară.