Un echipaj de elevi din comuna Slatina, de la şcolile din Herla şi Slatina, coordonat de prof. Theodor Ioan Găşpărel, a câştigat premiul II la etapa naţională a concursului DHS, de îndemânare pe bicicletă şi educaţie rutieră, la startul competiţiei aliniindu-se 150 de elevi, formând 37 de echipe din toată ţara. Cupa DHS s-a desfăşurat la Bistriţa-Năsăud, în perioada 30 iunie – 1 iulie 2018.
„Sunt bucuros că am reuşit din nou performanţa de a fi printre cei mai buni. Bucuria este în primul rând pentru elevii mei şi pentru că judeţul Suceava a fost la înălţime”, a spus prof. Găşpărel.
Din echipa judeţului au făcut parte elevii Denisa Dumitrache (clasa a VI-a), Ana-Maria Dănilă (clasa a VIII-a), Alex Vasilică Vornicu (clasa a VII-a) şi Gabriel Ionuţ Dănilă (clasa a VI-a). Lotul a fost însoţit şi de Mihai Androhovici, de la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret.
Fiecare membru al echipei, inclusiv antrenorul, a fost recompensat cu câte o trotinetă modernă.
În cadrul competiţiei, concurenţii au trecut prin două probe, una teoretică şi una practică. Pentru început, au dat dovadă că ştiu regulile de circulaţie şi au răspuns la întrebări despre istoria bicicletei, modelele de biciclete produse de compania organizatoare, DHS, cât şi din legislaţia rutieră. A două probă a constat în parcurgerea unui traseu cu bicicleta în poligon.
De menţionat faptul că elevul Alex Vasilică Vornicu, de la Şcoala Gimnazială Herla, este unul din cei trei elevi din competiţie care nu au fost penalizaţi cu nici un punct la proba de poligon, realizând perfect traseul.
Toate echipele au fost formate din patru membri (doi băieţi şi două fete), un băiat şi o fată din clasele V-VI; un băiat şi o fată din clasele VII-VIII.
Pentru cei peste 200 de participanţi, profesori şi elevi, concursul a fost un real schimb de experienţe şi bune practici, între profesori pasionaţi şi elevi cu abilităţi de viaţă îmbunătăţite.
„Ideea ne-a venit în urmă cu ceva ani, şi anume prin 2010, când ne-am gândit că există o problemă majoră privind varianta de a-i scoate pe copii să facă mişcare. Am vrut să îi şi educăm din punct de vedere rutier, şi aşa a luat naştere concursul Cupa DHS. Este un concurs de îndemânare pe bicicletă şi educaţie rutieră. Este o probă teoretică şi o probă practică. Toată lumea câştigă câte ceva la concursul nostru”, a declarat Gelu Fona, manager de proiect.
Proiectul îşi propune să promoveze atât un mod de viaţă sănătos, prin mişcare, cât şi să ajute la prevenirea producerii de accidente de circulaţie în rândul elevilor, prin însuşirea corectă a regulilor de circulaţie şi prin respectarea lor. Pe termen lung, ţelul acestui tip de proiecte este creşterea numărului de cercuri şi cluburi de ciclism şi ciclo-turism pe lângă şcolile din România.