Podul rutier de peste râul Suceava de la Milişăuţi, închis duminică dimineaţă după ce a fost avariat grav de debitul foarte mare al râului Suceava, va fi expertizat astăzi de specialişti. Comisia va fi condusă de profesorul universitar doctor inginer Cristian Comisu, de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii Iaşi.
Specialistul urmează să tragă concluzii privind starea podului şi degradările pe care le-a suferit. Ulterior, în cadrul expertizei care se va efectua vor fi trasate şi măsurile care trebuie luate pentru ca podul să poată fi redat circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă.
Expertiza va fi realizată în regim de urgenţă, deşi debitul râului nu a scăzut încă la valori normale, având în vedere că problema închiderii acestuia este delicată.
De duminică dimineaţă nu se mai circulă deloc pe DN 2H Milişăuţi-Rădăuţi, un drum cu trafic foarte intens. Există câteva rute alternative, însă valorile de trafic mari fac ca problema reparării podului să fie urgentă.
Trebuie spus că oricât de rapid s-ar mişca lucrurile podul nu va fi redeschis prea devreme.
Podul a fost construit în anul 1962, iar semne ale degradării sale au început să fie observate de câţiva ani.
Fiind vorba de un drum naţional, obiectivul se află în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi.
Conform primelor date, pila 6 a podului a fost torsionată şi s-a afundat. Mai tehnic, este vorba despre o deplasare la nivelul pilelor şi aparatelor de reazem ale podului. Podul s-a lăsat vizibil în dreptul pilonului afectat. Acesta a fost închis total, inclusiv pentru circulaţia pietonală.
Traficul a fost închis duminică dimineaţă, la ora 6.00.
Ploile abundente au dus la un debit foarte ridicat pe râul Suceava, care a pus presiune mare începând de sâmbătă. Podul a dat semne vizibile de degradare din noaptea de sâmbătă spre duminică.
Un alt pod de peste râul Suceava, cel de pe drumul judeţean care leagă comunele Udeşti şi Vereşti, redat circulaţiei rutiere din decembrie 2011, după ce fusese avariat grav de inundaţiile din vara anului 2010, nu este nici el într-o situaţia deloc bună.
De câteva luni de zile, unul dintre piloni a început să cedeze. Iniţial, pe carosabil a apărut o umflătură, iar apoi asfaltul a crăpat.
Problema s-a agravat după ploile abundente din ultimele zile.
( 3 iul 2018, 15:05:39