Câteva şcoli din judeţ îşi redeschid porţile pe perioada vacanţei de vară pentru elevii interesaţi de petrecerea timpului liber într-un mod amuzant, instructiv şi relaxant.
Zeci de unităţi de învăţământ din judeţ, multe din mediul rural, desfăşoară în lunile de vară proiecte intitulate „şcoli de vară”, o alternativă bună de a ocupa eficient timpul elevilor ai căror părinţi sunt foarte ocupaţi.
Oferta este diversificată, de la activităţi artistice, sportive, ecologice, culturale, de promovare a voluntariatului, la proiecte de dezvoltare personală, pentru dezvoltarea abilităţilor într-o limbă străină, activităţi de marcare a Centenarului Marii Uniri etc.
Proiecte educative
Vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai ample proiecte desfăşurate în această vară de şcolile din judeţ. Acestea au fost evaluate şi aprobate în cadrul comisiei de evaluare a proiectelor educative a Inspectoratului Şcolar Suceava. Lista completă a şcolilor de vară poate fi accesată pe https://educatiafnonf.wordpress.com/.
„English Summer Days” este proiectul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, din perioada 9-20 iulie, pentru îmbunătăţirea abilităţilor de
comunicare în limba engleză.
Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei propune „Secretul plantelor medicinale”, proiect despre importanţa plantelor medicinale din flora spontană din fâneţe şi pajişti alpine (16-20 iulie).
50 de elevi sunt aşteptaţi la şcoala de vară „Universul meu” a Şcolii Gimnaziale Coşna, care vizează dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi a stimei de sine în interacţiune cu mediul înconjurător.
„Academia isteţilor” este proiectul Şcolii Gimnaziale „P. Comarnescu” Gura Humorului, care are ca obiectiv oferirea unei alternative pentru petrecerea timpului liber în vederea prevenirii delincvenţei juvenile.
Tot la Gura Humorului, Şcoala Gimnazială „Teodor Balan” organizează „Creaţie şi recreaţie” pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă prin valorificarea aptitudinilor artistice ale elevilor, scoală de vară desfăşurată în două serii, la care sunt aşteptaţi 100 de participanţi.
”Şantierele prieteniei în spiritul cercetăşiei belgiene” este proiectul Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa, care vizează amenajarea unui spaţiudestinat activităţilor interculturale şi educaţiei nonformale în liceu. Activităţile se vor desfăşura în perioada 6-19 august, cu participarea a 60 de tineri români şi belgieni.
Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni organizează „Eu pot! Euvreau! Noi reuşim!” pentru accesul elevilor din grupurile dezavantajate la o educaţie de calitate prin implicarea în activităţi extraşcolare. Parteneri sunt Asociaţia părinţilor „În sprijinul educaţiei” şi Primăria Dumbrăveni, 60 fiind numărul de participanţi preconizaţi.
La finele lunii august, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava pregăteşte „Şcoala bobocilor” pentru elevii de clasele a V-a şi a IX-a, o tabără de vară bogată în cursuri şi activităţi recreative, ateliere, sport, jocuri în aer liber, pentru ca bobocii să se familiarizeze cu mediul educaţional din liceu.
„Me in my mirrors” este demarat de Colegiul Tehnologic „Petru Muşat” Suceava, fiind un proiect de dezvoltare personală care acordăsprijin elevilor în a găsi răspunsuri la întrebările: Ce eşti? Ce simţi? Ce faci? Cât de prezent eşti în viaţa ta? Acesta va avea loc la finele lunii august.