Echipamentele şi aparatura necesare Centrului de radioterapie şi diagnostic precoce al cancerului, care va funcţiona lângă pavilionul de Oncologie al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, au fost achiziţionate. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, le-a explicat consilierilor judeţeni, în şedinţa deliberativului de săptămâna trecută, că echipamentele sunt venite în ţară din luna februarie a acestui an, însă abia în iunie au putut fi recepţionate. „În strategia investitorului, prioritară a fost achiziţia de aparatură şi echipamente. Săptămâna viitoare (n.r. - săptămâna aceasta) investitorul va veni la Suceava, va reînnoi contractul cu constructorul şi va relua lucrările. Este în termenul în care s-a angajat să facă investiţia”, a declarat Rîmbu.
El a precizat că lucrările de construcţie realizate până acum au fost plătite şi că prima etapă a investiţiei se va finaliza până la sfârşitul anului. „Este o investiţie de mare valoare. Nu putem forţa nici investitorul, nici constructorul, atâta timp cât respectă clauzele contractuale”, a mai spus managerul Spitalului de Urgenţă.
Investiţia în Centrul de radioterapie este una privată, de 13-14 milioane de euro, realizată de RT Lotus Center Cluj-Napoca pe un teren pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean Suceava, în curtea spitalului.
Investiţiile din prima etapă se ridică la 6 milioane de euro
Prima etapă a proiectului înseamnă construcţia imobilului şi dotarea cu echipamente de radioterapie, valoarea investiţiei în această fază fiind de aproximativ 6 milioane de euro. În a doua etapă ar urma să fie achiziţionate un alt echipament de radioterapie, un RMN şi un PET/CT, în valoare de 6-8 milioane de euro.
Primul echipament din dotarea centrului va avea capacitatea de a procesa 700-750 de pacienţi pe an, urmând ca în a doua etapă să fie dublată capacitatea.
Construcţia va avea patru niveluri, dintre care două sub nivelul solului şi două la suprafaţă.
Numărul pacienţilor cu indicaţie pentru tipul de tratamente care vor fi efectuate în viitorul centru de radioterapie este de 1.000-1.200 de cazuri/an, dar din evaluarea făcută la nivelul spitalului reiese că, din păcate, doar 10-15% dintre pacienţi ajung să îl şi efectueze deoarece în România sunt foarte puţine centre cu echipamente de înaltă performanţă.
Centrul de Radioterapie de la Suceava se adresează şi bolnavilor de cancer din judeţul Botoşani şi din celelalte judeţe învecinate, precum şi pacienţilor din Ucraina şi Republica Moldova.
În România sunt peste 600.000 de pacienţi cu cancer şi anual sunt depistate peste 80.000 de cazuri noi. Statisticile arată că, din păcate, 72% din nevoile de radioterapie ale pacienţilor români nu sunt acoperite, perioada de aşteptare fiind de aproximativ 3 luni. Echipamentele de înaltă precizie din dotarea centrului de la Suceava vor permite, de asemenea, realizarea unui diagnostic de cancer precis şi timpuriu.