150 de tipuri de seminţe provenite de la plante cultivate, atât ierboase cât şi lemnoase, din ţară şi din străinătate, şi 35 de tablouri (fluturi, flori, case, potcoave, ceasuri etc.) realizate cu ajutorul seminţelor de elevi ai Liceului Tehnologic Special Bivolărie sunt expuse la Muzeul de Ştiinţele Naturii. Este vorba de expoziţia temporară intitulată „Magie în lumea seminţelor”, ce poate fi vizitată până la jumătatea lunii septembrie.
La această manifestare muzeală (organizată de biologul dr. Florentina-Carmen Oleniuc) au participat şi 35 de elevi cu deficienţe auditive, coordonaţi de şapte cadre didactice de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, care au prezentat lucrări artistice realizate cu ajutorul seminţelor. Biologuldr. Florentina-Carmen Oleniuc ne-a spus că a ales această temă, „Magie în lumea seminţelor”, pentru că anul acesta sărbătorim Centenarul Unirii şi sămânţa ca atare, din perspectivă biologică, „reprezintă o uniune între un gamet mascul şi un gamet femel, este un arsenal comun genetic şi nutritiv, care este util în alimentaţia omului şi în homeopatie. Sunt expuse în vitrine 150 de specii, de la plantele cultivate, cereale, plante oleaginoase, plante textile, seminţe de la plante sedative, de la plante afrodiziace, aromatice sau condimentare, de la pomi fructiferi, arbuşti fructiferi”.
Informaţii utile
Vizitatorii vor găsi în expoziţia de la Muzeul de Ştiinţele Naturii informaţii preţioase despre utilitatea seminţelor în alimentaţie şi în scop curativ, cât şi despre efectele lor nocive asupra activităţilor cotidiene umane. „În registrul de botanică al Muzeului Bucovinei - Muzeul de Ştiinţele Naturii nu există plante cultivate. Şi, atunci, un prim pas în îmbunătăţirea colecţiei muzeului a fost organizarea acestei expoziţii. Seminţele au fost achiziţionate de mine. O parte au fost colectate, o parte cumpărate personal din Germania, Olanda, dar şi din câteva magazine naturiste de pe la noi sau din piaţă”, a mai completat Florentina-Carmen Oleniuc.