Problema gravă a dezvoltării ravenei apărute în urmă cu doi ani în apropierea Aeroportului ”Ştefan cel Mare” de la Salcea a fost prezentată marţi, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, reunit în şedinţă extraordinară. Rezolvarea acestei erodări a versantului din preajma aeroportului se lasă însă aşteptată, o soluţie fiind căutată în cadrul unei întâlniri viitoare a reprezentanţilor instituţiilor care pot avea responsabilităţi în îndepărtarea pericolului pentru aeroport.
Extinderea ravenei poate pune în pericol pista aeroportului
Ravena despre care a fost întocmit raportul conducerii Aeroportului ”Ştefan cel Mare” exista înainte de anul 2011, la circa 300 de metri de aeroport, în zona de evacuare a apei pluviale. În procesul de modernizare a aeroportului care a urmat, constructorul a realizat un depozit de pământ în zona unui canal de colectare, iar după finalizarea lucrărilor, pământul excedentar care a rămas în acea zonă a fost împins în această ravenă, practic deteriorând şi o parte din canalele colectoare ale versantului. Depozitul de pământ a fost amplasat la alegerea constructorului, însă el a afectat în continuare canalul de evacuare a apei pluviale, unde se uneau canalele şi exista o zonă de liniştire a apelor. Ulterior, în anul 2016, în urma unor ploi puternice pământul excedentar a fost purtat de apele pluviale în aval, pe teritoriul oraşului Salcea. S-a format atunci o ravenă, după ce canalul colector care trebuia să protejeze versantul a fost distrus, dalele din beton fiind luate de ape. Accentuarea erodării terenului a dus la dezvoltarea unei ravene imense cu o adâncime de 15 metri şi o lungime de circa 300 de metri. Ea creşte mai mult în adâncime şi în lăţime şi nu înaintează spre aeroport în mod semnificativ, însă nimeni nu poate şti evoluţia acesteia în cazul unor precipitaţii abundente.
Pe versantul respectiv există şi alte ravene, formate după deteriorarea canalelor colectoare din zonă. Ele s-au format din cauza faptului că versantul respectiv este instabil, în primul rând din cauza proastei întreţineri a canalelor de ape pluviale. Celelalte 3 ravene sunt de mici dimensiuni deocamdată, însă se măresc cu fiecare ploaie, mai ales din cauza acestor canale de colectare înfundate sau distruse şi a camerelor de liniştire, care în unele locuri au dispărut cu totul. Toate aceste probleme adunate arată faptul că este necesară o intervenţie pe versantul afectat, care să oprească erodarea şi să protejeze noile investiţii făcute la aeroport.
Soluţiile pot fi găsite în cadrul unei întâlniri viitoare a autorităţilor responsabile
Concluzia trasă în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este că în acest ritm, dacă nu se intervine, aeroportul şi oraşul Salcea pot fi afectate. Problema care se pune şi împiedică rezolvarea de urgenţă a problemei este dată de faptul că întreg versantul aparţine Primăriei Salcea. Prefectul Mirela Elena Adomnicăi a subliniat în cadrul şedinţei: ”Aţi prezentat un material prin intermediul căruia este sesizat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi sugeraţi că ar trebui să intervină alte instituţii, în speţă Serviciul pentru Gospodărirea Apelor (SGA) şi Primăria oraşului Salcea. În ceea ce priveşte Primăria oraşului Salcea, am înţeles că nu are fonduri pentru a interveni. La un moment dat s-a discutat cu conducerea Consiliului Judeţean pentru preluarea printr-o hotărâre a acestui teren, astfel încât să se poată interveni pentru rezolvarea acestei situaţii.”
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava au fost dispuşi să aloce nişte fonduri pentru construirea unui canal nou, astfel încât apa să se poată evacua fără a provoca eroziunea solului, însă aceste investiţii nu s-au putut face pe un teren care nu aparţine instituţiei. În acelaşi timp conducerea aeroportului spune că nu are alocate fonduri pentru asemenea lucrări şi nici din punct de vedere legal nu poate interveni pentru remedierea acestor probleme. Întrebat despre posibilitatea unei intervenţii din partea Serviciului pentru Gospodărirea Apelor (SGA), directorul instituţiei, Daniel Drăgoi, a arătat că ”SGA a intervenit în ultimii doi ani pe pârâul Salcea, în aval de această ravenă, şi continuăm să intervenim pentru a scoate tot acest pământ care intră în curţile oamenilor şi pe drumurile situate în aval. Nu putem nici noi să intervenim pe pământurile Primăriei Salcea.”
Soluţia problemei poate fi găsită de autorităţi în cadrul unei întâlniri cu participarea conducerii Primăriei oraşului Salcea, a Aeroportului ”Ştefan cel Mare”, a Consiliului Judeţean Suceava şi a SGA Suceava, pentru a fi identificate obligaţiile fiecăreia dintre aceste instituţii şi pentru a se putea interveni la remedierea acestei probleme.