Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 141 (6851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Monitorizare

Sistemul de canalizare al municipiului Fălticeni, afectat de alunecări de teren

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au reunit în şedinţă extraordinară marţi dimineaţă pentru a discuta despre modalitatea de rezolvare a problemelor tehnice apărute în sistemul de canalizare al oraşului Fălticeni, în urma alunecărilor de teren din zona Şoldăneşti. Raportul privind problemele apărute în zona Şoldăneşti din municipiul Fălticeni a fost prezentat de directorul ACET Suceava, inginerul Ştefan Groza.

Acest canal colector, afectat în urma alunecărilor de teren, acoperă cartiere de blocuri, preluând un volum de circa 70% din apele uzate colectate în municipiul Fălticeni. Acesta face parte din reţeaua de canalizare a municipiului Fălticeni şi străbate localitatea începând cu zona înaltă a străzii Ion Creangă, toată zona centrală şi continuă pe malul stâng al pârâului Târgului, mergând apoi pe malul drept până la intersecţia cu pârâul Buciumeni, unde preia colectorul din zona Filaturii, continuând pe malul stâng al pârâului Târgului, până la intersectarea cu un alt colector în apropierea staţiei de epurare.

 

Alunecările de teren au afectat structura canalului colector

Problemele au apărut începând cu anii 2007-2008, când pe versantul situat pe malul stâng al pârâului Târgului s-a activat o zonă de alunecări de teren, care a afectat o porţiune de canalizare realizată din tuburi din beton. Odată cu împingerea tuburilor spre suprafaţă şi spre albia pârâului, canalul colector a fost afectat pe o lungime de aproximativ 250 de metri, în zona Cimitirului Evreiesc.

Ştefan Groza, directorul ACET Suceava, ne-a transmis: ”Pentru păstrarea funcţionalităţii colectorului au fost alocaţi bani din fondurile pentru situaţii de urgenţă, în anul 2010 fiind pus în funcţiune tronsonulcolector nou, pe o distanţă de 300 m. S-a stabilit astfel un nou amplasament pentru acest tronson pe malul drept al pârâului, la 50 m de albia pârâului, după ce s-a renunţat la execuţia pe malul stâng.

După această perioadă, au început să se activeze alunecări de teren şi în aval de această zonă, fiind afectată zona situată între străzile Soldat Zamfir şi Crişan, pe drumul de acces spre poligonul de tragere al Şcolii de Jandarmi, tot pe malul stâng al pârâului Târgului. Pe traseul colectorului, pe lungimea de 450 m, terenul s-a ridicat în unele zone cu peste 2 m, unele cămine de vizitare fiind acoperite sau înclinate către pârâu. Drept consecinţă, în luna iunie 2017 s-a blocat colectorul, apa deversând către pârâu din al treilea cămin situat în aval de căminul de după subtraversarea pârâului, fiind convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.”

 

Refacerea canalizării pe un teren stabilizat sau realizarea unui nou traseu pe malul opus al pârâului

În urma încercărilor nereuşite de deblocare a curgerii, s-a găsit soluţia executării unui canal deschis, amplasat în paralel cu traseul colectorului pe o distanţă de 240 m între căminul de unde deversau apele uzate şi primul cămin din aval găsit funcţional.

Având în vedere că s-a ajuns la această situaţie după ce tuburile din beton au fost deplasate, rupte sau dislocate din îmbinări, pământul şi blocuri din beton obturând scurgerea, după o intervenţie care a necesitat săpături la circa 15 metri adâncime, la începutul lunii mai s-a scos din tubulatură un bloc din beton apropiat de diametrul de 600 de mm al tubului şi alte materiale care obturau secţiunea de scurgere.

Prin ”Programul Operaţional Infrastructură Mare” este prevăzută reabilitarea unei porţiuni din colector cu lungimea de 2 km, care include şi tronsonul de 450 m afectat de alunecările de teren. Din motive de eligibilitate nu au fost luate în calcul acţiuni de stabilizare a zonei active de alunecări de teren, reabilitarea însemnând crearea unui nou traseu de tuburi din polietilenă pe acelaşi amplasament, la o adâncime de peste 5 m. În lipsa însă a unui studiu care să determine măsurile de stabilizare a terenului şi fără aceste lucrări de stabilizare, se va renunţa la lucrările de înlocuire a tronsonului de canalizare, încercând a fi găsite alte soluţii de remediere, una dintre acestea putând fi mutarea tronsonului pe celălalt mal al pârâului. Personalul ACET Fălticeni monitorizează în continuare starea colectorului de canalizare, fiind în permanenţă curăţate căminele de vizitare. Orice obturare constatată pe aceste sectoare de canal colector va fi anunţată de urgenţă autorităţilor, pentru prevenirea poluărilor accidentale cu ape menajere uzate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sistemul de canalizare al municipiului Fălticeni, afectat de alunecări de teren.
 Vizualizări articol: 1407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sistemul de canalizare al municipiului Fălticeni, afectat de alunecări de teren0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei