Datoriile înregistrate de Primăria Broșteni la plata ratelor la programul „Suceava - Utilități și mediu la standarde europene”, de circa 400.000 de lei, au dus la blocarea conturilor administrației locale și la imposibilitatea obținerii certificatului fiscal pentru un proiect de transformare a unei școli din 1890 în Muzeul „Ion Creangă”. Primarul oraşului Broşteni, Mihai Molodeschi, a declarat că proiectul, în valoare de 130.000 de euro, a fost acceptat la finanțare de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Pentru semnarea contractului de finanțare în vederea reabilitării vechii clădiri, primăria are nevoie de un certificat de atestare de plată a obligațiilor fiscale la bugetul local și la bugetul de stat, pe care în mod evident nu îl poate obține atâta vreme cât este în imposibilitatea de a plăti ratele care îi revin dintr-un proiect demarat în urmă cu 10 ani și în urma căruia nu a beneficiat de nimic. ”Avem conturile blocate și facem plăți cu specificație. Joi, în ședința de Consiliu Local, voi prezenta consilierilor situația și alternativele pe care le avem”, a declarat primarul.
Primăria Broșteni ar putea ieși din acest impas dacă la rectificarea bugetară Guvernul va aloca, la fel ca în fiecare an, sumele necesare ratelor pe care trebuie să le plătească cele 61 de primării implicate în „Utilități și Mediu”. Altfel, fie va solicita în instanță suspendarea execuției silite a conturilor, ceea ce va duce la deblocare pe durata judecății, fie va încerca să facă o refinanțare a creditului, printr-un nou împrumut, la care să aibă o rată suportabilă. Mihai Molodeschi a spus că are timp până la începutul lunii decembrie să găsească o soluție.
Potrivit primarului, viitorul muzeu „Ion Creangă” din „școala de sub coastă” s-ar alătura bisericuței din lemn cu întărituri de lemn de tisă și cuie forjate manual, construită în 1779 pe locul uneia mai vechi, în care localnicii spun că a învățat carte Ion Creangă, și bisericii din piatră Sf. Nicolae, în care Regele Ferdinand I, Regina Maria, Regele Carol I și Regina Elisabeta sunt pictați în mărime naturală. Picturile murale au fost realizate în 1900 și au supraviețuit comunismului.
În anul 1900, la Broșteni exista centrală electrică, spital, școală de arte și meserii, bancă, o bibliotecă ce adăpostea câteva mii de volume, judecătorie, jandarmerie, subprefectură, notariat și spălătorie de lână. Primarul din Broșteni crede că trecutul orașului este interesant pentru turiști și că trebuie prezentat așa cum se cuvine.