Muzeul Etnografic Hanul Domnesc a marcat în acest an Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie, prin vernisajul Expoziţiei temporare „Cămaşa cu altiţă din Bucovina. Tezaur etnografic – documente cusute”. Expoziţia aduce pentru prima oară în atenţia publicului patrimoniul etnografic din categoria „Tezaur”, precum şi fragmente de altiţă (mostre) din colecţia „Port popular”, care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. În prezenţa unui public numeros (mulţi dintre cei prezenţi au purtat ii româneşti), gazda evenimentului, Violeta Enea, şef Serviciu Etnografie în cadrul Muzeului Bucovinei, a spus în deschiderea vernisajului că Muzeul Etnografic şi-a propus ca periodic să organizeze câte o expoziţie temporară, sub egida restituirilor, să expună piese din colecţiile excepţionale, valoroase, ale patrimoniului etnografic, care este tezaurizat în cadrul Muzeului Bucovinei.
„În general, portul nostru tradiţional face parte din identitatea noastră culturală şi noi, ca români, ne individualizăm în cadrul culturii mondiale prin ceea ce avem noi specific. Expoziţia cuprinde piese care au fost expuse acum pentru prima oară. Sunt piese care datează de la începutul secolului XIX până la începutul secolului XX, sunt cămăşi care deja sunt clasate în categoria tezaur, care fac parte din patrimoniul cultural etnografic şi, pe lângă acestea, se pot admira mostre, altiţe, încreţ, care sunt păstrate de foarte mulţi ani în colecţiile noastre. Sunt altiţe tradiţionale, altiţa cu încreţuri. Puteţi descoperi geometrismul cămăşilor noastre din Bucovina, cele foarte vechi, şi motivele din mediul înconjurător, motivele florale, vegetal stilizate, care erau cu atâta dragoste cusute de femei pe principala piesă din portul tradiţional”, a completat Violeta Enea.
„Sufletul cămăşuţii bucovinene”
Nu putea să lipsească de la acest eveniment fondatorul Asociaţiei iaBucovina, Magda Grădinariu, „sufletul cămăşuţii bucovinene”, după cum a numit-o Violeta Enea, care le-a reamintit celor prezenţi câteva dintre activităţile Asociaţiei iaBucovina, care au ca scop promovarea unei conduite şi a unor bune practici care să încurajeze conservarea unor meşteşuguri care se pierd şi a peisajului cultural dat de arhitectura caselor tradiţionale, a bucătăriei bucovinene (Bucovina Brunch), care este un eveniment cu şi despre oamenii satelor din Bucovina.
”Salvează Satul Bucovinean este un alt proiect ce nu luptă împotriva modernizării, ci doreşte să convingă că noul nu trebuie neapărat să elimine vechiul, ci poate să îl completeze armonios. <A construi>nu trebuie să însemne neapărat <a dărâma>.Un alt proiect este şi atelierul de ţesut vise. Vom ţese traiste bucovinene şi vom picta lăzi de zestre. Astfel vom da şansa unei vieţi mai bune pentru copiii din Centrul Speranţa din Suceava”, a completat Magda Grădinariu.
„Peste 14.000 de piese de etnografie, împărţite pe colecţii”
Muzeograful Maria Cruşninschi a făcut un tur al expoziţie şi le-a explicat celor prezenţi că piesele expuse fac parte din documentele etnografice care ilustrează unicitatea şi creativitatea cămăşii româneşti cu altiţă. „Expoziţia se doreşte a fi o restituire către public a valorilor tezaurizate în depozitele muzeului, în Anul european al patrimoniului. Patrimoniul nostru etnografic este unul extrem de bogat, însumează peste 14.000 de piese de etnografie, împărţite pe colecţii. Una din colecţii se intitulează port popular. Cămaşa şi altiţa expuse fac parte din colecţia port popular. Din această colecţie, vreo 2.600 de piese sunt în această categorie de port popular, din care vreo 550 sunt doar cămăşi populare femeieşti, deci un număr impresionat şi valoros de cămăşi femeieşti. Piesele sunt extrem de valoroase, piese de tezaur, piese de fond, cămăşi cu altiţă, cămăşi cu încreţ şi cu râuri drepte sau costişate etc.”, a mai spus muzeograful Maria Cruşninschi.
Alături de Muzeul Etnografic Hanul Domnesc – organizatorul vernisajului Expoziţiei temporare „Cămaşa cu altiţă din Bucovina. Tezaur etnografic – documente cusute”, ca în fiecare an, a fost şi Asociaţia "iaBucovina", care a organizat în curtea Hanului Domnesc ateliere de creaţie pentru copii şi adulţi: pictură pe lemn şi pânză, podoabe din mărgele, împletituri coroniţe de sânziene. Publicul a avut parte şi de un concert de muzică clasică susţinut de Asociaţia Schertzo dell’Arte.