Ridicarea unui ansamblu de blocuri pe strada Dealul Crucii din satul Sf. Ilie, din comuna Șcheia, într-o zonă de case și în care nu există reţea de canalizare, a provocat nemulţumirea locuitorilor din zonă. Oamenii s-au adresat cu o petiţie, luna trecută, Primăriei Șcheia și au solicitat „reconsiderarea și reanalizarea proiectului” invocând că vecinătatea blocurilor va conduce la „lipsa intimităţii, aglomerarea zonei, alţi factori fizici și morali”, dar fără nici un rezultat. Aceeași petiţie, îndreptată către Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava, a condus la verificarea aspectelor semnalate și la concluzia că blocul se construiește cu încălcarea legii. Potrivit inspectorilor, blocul aflat în deja în execuţie, format din demisol, parter, două etaje și mansardă, are autorizaţie emisă de administraţia locală din Șcheia în data de 20 februarie a.c..
„În zonă urmează a se construi ansamblul de locuinţe colective Imperium Rezidence, format din 7 blocuri de locuinţe, pentru care există o documentaţie de urbanism PUZ, aprobată prin hotărârea Consiliului Local al comunei Șcheia nr. 79 din 29 noiembrie 2017. Întrucât autorizaţia de construire pentru blocul nr.1 aflat în execuţie a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, instituţia noastră a aplicat amendă contravenţională în baza art. 26 alin. (1) lit. i din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (...), urmând ca în virtutea art. 12 alin. (2) din aceeași lege să sesizeze Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava pentru a se cere anularea acesteia de către instanţa de contencios administrativ”, ne-a informat, la sfârșitul săptămânii trecute, inspectorul-șef al Inspectoratului Judeţean de Construcţii Suceava, dr. ing. Daniela Crăciunescu.
Solicitarea de anulare în instanţă conduce, potrivit legii, la oprirea lucrărilor până la soluţionarea în fond a cauzei
Art. 26 alineatul 1 lit. i din Legea nr. 50/1991 prevede că sunt contravenţii următoarele fapte: emiterea de autorizaţii de construire în lipsa unui drept real asupra imobilului, care să confere dreptul de a solicita autorizaţia de construire; în lipsa sau cu nerespectarea prevederilor documentaţiilor de urbanism, aprobate potrivit legii; în baza unor documentaţii incomplete sau elaborate în neconcordanţă cu prevederile certificatului de urbanism, ale Codului civil, ale conţinutului-cadru al proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care nu conţin avizele și acordurile legale necesare sau care nu sunt verificate potrivit legii; în lipsa expertizei tehnice privind punerea în siguranţă a întregii construcţii, în cazul lucrărilor de consolidare; în baza altor documente decât cele cerute prin această lege.
În ceea ce privește art. 12 din actul normativ menţionat, acesta prevede la alineatul 1 că autorizaţiile de construire emise cu încălcarea prevederilor legale pot fi anulate de către instanţele de contencios administrativ și că anularea poate fi cerută și de către prefect, inclusiv la sesizarea expresă a organelor de control ale Inspectoratului de Stat în Construcţii. Următorul alineat, (2), precizează că,
prin introducerea acţiunii, autorizaţia de construire se suspendă de drept și, pe cale de consecinţă, instanţa va dispune oprirea lucrărilor până la soluţionarea în fond a cauzei.