Emoții pentru absolvenții de liceu care, în această săptămână, vor susține cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat.
Prima probă, cea de limba și literatura română, este programată astăzi, de la ora 9.00, 5.143 de elevi din județ fiind așteptați la testare. Alți 315 absolvenți din promoții anterioare au solicitat recunoașterea probei.
Marți urmează proba la limba şi literatura maternă, unde sunt înscriși 30 de elevi. Potrivit calendarului, miercuri se desfășoară proba la istorie sau matematică, în funcție de profilul urmat. 3.444 de elevi sunt așteptați la testarea de la matematică, iar 1.773 vor fi evaluați la istorie.
Ultima probă a examenului de bacalaureat, cea la alegere a profilului şi specializării, va reuni în sălile de examinare 5.232 elevi (1.808 la biologie, 1.283 la geografie, 1.201 la logică, argumentare și comunicare, 349 la informatică, 243 la fizică, 155 la chimie, 84 la sociologie, 72 la psihologie, 22 la filosofie, 15 la economie).
Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
La nivelul județului Suceava, la probele scrise au fost aprobate 16 centre de examen, fiecare cu un număr minim de 250 de candidați. Este vorba despre colegiile "Alexandru cel Bun" Gura Humorului, "Andronic Motrescu" Rădăuți, "Dimitrie Cantemir" Suceava, "Dragoș Vodă" Câmpulung Moldovenesc, "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuți, "Mihai Eminescu" Suceava, "Nicu Gane" Fălticeni, "Petru Rareș" Suceava, "Ștefan Cel Mare" Suceava, "Spiru Haret" Suceava, Militar "Ștefan Cel Mare" Câmpulung, "Alexandru Ioan Cuza" Suceava, "Mihai Bacescu" Fălticeni, Tehnic Rădăuți, Liceul Tehnologic "Ion Nistor" Vicovu de Sus și Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatră Dornei.
Lucrările vor fi corectate într-un alt județ.
Cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise, însă media generală 6
Candidaţii vor avea trei ore la dispoziţie pentru a rezolva cerinţele primite. La proba de astăzi, indiferent de subiectul extras, aceştia vor fi nevoiţi, la primul subiect, notat cu 50 de puncte, să facă analiza de vocabular a unui fragment dintr-un text. La partea a II-a a variantei extrase, notată tot cu 10 de puncte, candidaţii vor trebui să elaboreze un text de tip argumentativ pornind de la ideile sugerate de afirmaţia unui autor. La partea a III-a elevii vor trebui să realizeze un eseu de două - trei pagini (30 puncte).
Candidații primesc două tipuri de subiecte, unele adaptate profilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic, cu un nivel de complexitate mai ridicat.
Reamintim că sălile de examen vor fi dotate cu echipamente de supraveghere video, iar cei care vor încerca să fraudeze vor fi scoşi din examen. Mai mult decât atât, candidaţii prinşi copiind nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să fie notat cu cel puțin 5 la fiecare dintre probele scrise, însă media acestora să fie de 6 cel puţin.