Doar 10% dintre pacienţii investigaţi pentru determinarea densităţii mineral-osoase în ultimele 9 luni, în Laboratorul de Radiologie şi Imagistică al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, au avut densitatea osoasă normală. Medicul radiolog Agata Petrescu, din cadrul acestui laborator, a declarat, în conferinţă de presă, că din noiembrie anul trecut, de când spitalul a achiziţionat un osteodensitometru DEXA digital foarte performant, au fost investigaţi 2.182 de pacienţi, dintre care 59% au fost diagnosticaţi cu osteoporoză şi doar 10% au avut densitate osoasă normală. Restul au fost diagnosticaţi cu osteopenie.
Conform specialiştilor, osteoporoza este afecţiunea sistemului osos cu cea mai mare răspândire şi reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza complicaţiilor care o însoţesc. Osteoporoza determină fragilitatea oaselor, astfel că şi traumatisme minore, precum căderea de la aceeaşi înălţime sau lovirile uşoare, pot duce la fracturi. Diagnosticarea la timp şi începerea tratamentului nu duce la vindecare, dar încetineşte sau stopează evoluţia şi previne fracturile.
Singura modalitate de apreciere a riscului de fractură şi a eficienţei tratamentului este osteodensitometria DEXA, care foloseşte raze X de densităţi diferite ce străbat osul, permiţând aprecierea densităţii mineral osoase. Trebuie subliniat că osteoporoza nu are simptome tipice şi de cele mai multe ori pacientul nu ştie că suferă de această boală până la apariţia unei fracturi sau până la detectare prin analiza densităţii minerale osoase.
Tariful examinării de osteodensimetrie la cerere, aprobat pentru acest an de către Consiliul Judeţean Suceava, este de 50 lei/incidenţă (antero-posterioară, de profil, unul sau mai multe segmente, tot corpul etc.).
Menţionăm că echipamentele de care dispune Laboratorul de Radiologie şi Imagistică al Spitalului de Urgenţă Suceava sunt de mare performanţă, printre acestea numărându-se un mamograf tridimensional, mamografia cu tomosinteză fiind cea mai avansată metodă din lume pentru investigaţia sânului; două aparate de radiografie digitală, două de radiografie clasică, un computer tomograf de ultimă generaţie, două ecografe, dintre care unul de înaltă performanţă şi un angiograf, precum şi un sistem de arhivare şi comunicare a imaginilor radiologice.