Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) a dat oficial startul celei de-a VI-a ediţii a „Spartachiadei profesorilor”, cel mai mare eveniment sportiv din ţară ce se adresează personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic, dar şi pensionarilor din învăţământul preuniversitar.
Evenimentul din acest an se desfășoară sub egida Centenarului Marii Uniri, în concurs înscriindu-se şi colegi din învăţământ din Cernăuţi – Ucraina, precum şi din Republica Moldova.
Peste 700 de oameni ai şcolii s-au înscris la probele sportive propuse de organizatori, 15 în acest an: pescuit sportiv, cros, volei (fete și băieţi), street-ball, tenis de masă, tenis de câmp (individual+dublu), fotbal băieţi, ciclism, tenis cu piciorul, darts, șah, badminton, nataţie, handbal, și, în premieră, lupta cu odgonul.
Organizatorii explică faptul că, prin intermediul acestui eveniment, încearcă să promoveze sportul, mișcarea pentru sănătate, un stil de viaţă activ în rândul colegilor lor, dar mai ales în rândul elevilor.
De asemenea, este și un semnal pentru a atrage atenţia autorităţilor locale să investească în baze sportive şcolare, în care să aibă acces atât cadrele didactice, cât şi elevii.
Festivitatea de deschidere a Spartachiadei
Festivitatea de deschidere a Spartachiadei a avut loc vineri, pe esplanada Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), în prezenţa profesorilor iubitori ai sportului din Suceava, Mehedinţi, Maramureș, Dolj, Iași, Bacău, dar și din Republica Moldova și Ucraina.
Fiind organizat sub cupola Centenarului, evenimentul a fost marcat de alocuţiuni care au făcut trimitere la legătura dintre români și vecinii fraţi, la apropierea dintre aceștia, fiind intonată și Hora Unirii, pe muzica căreia participanţii au legat o mare horă.
Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a arătat că ediţia de anul trecut a avut un caracter special, având participare internaţională, iar la ediţia 2018, Spartachiada unește simbolic România prin sport.
La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a menţionat că speră ca acest eveniment să revigoreze sportul local, să „nască” tineri sportivi, întrucât „suntem deficitari la fotbal și la alte sporturi”.
Rectorul interimar al instituţiei gazdă, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a opinat că rezultatele acestui eveniment se vor observa în timp, cel mai important pas fiind schimbarea mentalităţii, a atitudinii faţă de sport.
”Este inadmisibil ca Islanda, o ţară cu 350.000 de mii de locuitori, să aibă echipă în Campionatul Mondial de Fotbal, să participe la Olimpiada de Handbal, iar România să rămână în zona gri a sportului mondial. (...) Suntem deficitari la fotbal, dar în handbal suntem campioni europeni universitari. Ne bazăm, în primul rând, pe jucători din România și Republica Moldova, pentru a obţine aceste rezultate”, a mai completat Dimian.
O prezenţă specială în cadrul evenimentului a fost Elena Nandriș, primarul comunei Mahala din Cernăuţi, una dintre cele mai proeminente reprezentante ale românilor din regiunea Cernăuţi. Din 2006 este primar în Mahala, unde trăiesc circa 7.000 de români.
”Ar fi o greșeală să spunem că noi nu suntem români, deși suntem din Ucraina.
Suntem români în sânge, în cuget, în tot, în cântec”, a spus Nandriș.
La finalul festivităţii, au oferit momente coregrafice echipa de gimnastică a Şcolii Gimnaziale Nr. 3, îndrumată prof. Loredana Coca, elevele de la Școala ”Ion Irimescu” Fălticeni, îndrumate de Claudia Moșneagu, precum și câteva eleve de la Marginea.
Crosul profesorilor
Imediat după festivitatea de deschidere, a fost organizat crosul profesorilor.
S-au aliniat la startul probei de cros atât profesori de educaţie fizică și sport, cât și dascăli de alte specializări, însă linia de finiș a fost trecută de toţi competitorii.
Traseul stabilit de organizatori a fost din spatele Primăriei Suceava spre Grădiniţa Așchiuţă, variind ca distanţă în funcţie de vârsta participanţilor.