Ploile abundente din ultimele zile au provocat pagube însemnate în şapte localităţi din judeţul Suceava, fiind afectate şi zeci de kilometri de drumuri judeţene şi comunale. Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a amintit că în perioada 16-18 iunie 2018 judeţul s-a aflat sub avertizare cod portocaliu meteorologic şi cod portocaliu hidrologic, fiind înregistrate precipitaţii însemnate ce au depăşit 60 de litri pe metru pătrat.
Mirela Adomnicăi a spus că, potrivit informaţiilor transmise de primăriile din judeţ, în urma ploilor s-au înregistrat pagube în şapte localităţi, respectiv Baia, Dumbrăveni, Hănţeşti, Moara, Pârteştii de Jos, Slatina şi Vama, în total fiind afectaţi 19,7 kilometri de drum judeţean şi 67,8 kilometri de drum comunal.
Astfel, la Baia a fost distrusă o porţiune de 0,3 kilometri de drum comunal, precum şi porţiuni din apărarea de mal a Drumului Judeţean 155P, iar la Dumbrăveni, un drum comunal a fost afectat pe o porţiune de 2,13 km. La Hănţeşti au fost afectate un pod de pe DJ 208D şi două podeţe de pe DJ 208B, precum şi 19,5 kilometri de drum judeţean. Precipitaţiile au afectat şi 9,5 kilometri de drum comunal din Moara, iar la Pârteştii de Jos trei kilometri de drum comunal. O altă comună afectată a fost Slatina, unde au fost inundate cinci curţi şi grădini, un pod de pe DJ 29A şi 50 de kilometri de drum comunal.
Mirela Adomnicăi a precizat că începând de luni, 19 iunie, a fost constituită o comisie de evaluare fizică şi valorică a pagubelor.
„Ca urmare a avertizării cod portocaliu meteorologic şi hidrologic, sâmbătă, 16 iunie, la ora 21,00, a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor cu personal din cadrul Instituţiei Prefectului, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a culege date şi informaţii din teritoriu şi a formula propuneri pentru coordonarea situaţiilor de urgenţă posibil a se produce. De asemenea, au fost anunţate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă să îşi pregătească resursele, fiind instituită permanenţa la primării şi monitorizate cursurile de apă în dreptul podurilor şi podeţelor”, a spus prefectul judeţului. Ea a arătat că duminica trecută, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” Suceava s-a întrunit, în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiind discutate măsurile pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate precipitaţiile abundente.