Suceveanul Marius Ciutac a rămas fără peşte în iazul pe care l-a amenajat în localitatea Vornicenii Mici, după ce de duminică încoace peştii au început să moară în masă. Marius Ciutac ne-a declarat, ieri, că primii peşti morţi au apărut la malul iazului în cursul zilei de duminică şi de atunci a ajuns să-i care cu roaba de lângă apă. Paguba se ridică la aproximativ 300 de kilograme de peşte – caras, novac şi crap. În opinia lui, cauza mortalităţii piscicole ar fi centrala de cogenerare pe biogaz aflată la circa 1 km distanţă, care ar fi poluat câmpurile din apropiere şi de unde, în urma ploilor abundente, dejecţiile spălate de ploaie ar fi ajuns în iaz. „Cei de la centrală au dat muştereaţă (n.r. amestec lichid de dejecţii folosit pe post de îngrăşământ natural) cu vidanjele pe pământ până sâmbătă, la amiază. Ploaia de sâmbătă a adus muştereaţa până în iaz”, a spus Marius Ciutac.
El a afirmat că a reclamat situaţia atât la Garda de Mediu, de unde i s-a răspuns că va veni un inspector să vadă despre ce este vorba, spre sfârşitul acestei săptămâni, cât şi la poliţie. De asemenea, a dus probe de apă şi peşti morţi la Direcţia Sanitar-Veterinară Suceava pentru examene de laborator. Conform buletinelor de analiză eliberate de DSV, peştii morţi prezentau branhiile congestionate, cu mucus cenuşiu-murdar, iar anatomo-patologic – congestie hepatică, splenică, renală şi enterită cataral-congestivă. În probele de apă din iaz analizate, analizele toxicologice au arătat creşterea concentraţiei de azotiţi şi amoniu. Marius Ciutac a mai spus că ştie că centrala de biogaz are aprobare pentru utilizarea îngrăşământului natural, dar, afirmă el, „nu cred că este o lege să arunce pe unde apucă”.
De cealaltă parte, şeful staţiei de biogaz şi administrator al firmei Teb Project One, Cristian Dincă, dezminte categoric că vreun produs de la centrală ar fi poluant şi că ar fi putut ajunge în iazul lui Marius Ciutac. Cristian Dincă a explicat că materia primă utilizată în staţie este porumbul furajer şi nu dejecţiile. „Staţia este complet independentă, izolată şi ceea ce vedeţi pe platformă este îngrăşământ natural, cu care se face agricultură ecologică. Îngrăşământul este produs din porumb furajer. Nu avem şi nu producem absolut nimic poluant aici”, a afirmat şeful staţiei. El a mai adăugat că distanţa, poziţia celor două obiective unul faţă de altul şi orientarea terenurilor dintre ele sunt factori care de asemenea exclud ca fertilizantul natural produs în centrală să ajungă accidental în iaz.
Cercetările poliţiei, demarate în urma plângerii formulate de Marius Ciutac, pe baza buletinelor de analiză, precum şi investigaţiile inspectorilor de mediu vor lămuri, probabil, ce a provocat moartea peştilor.