La finele săptămânii trecute, la Uzina de Apă Suceava, din strada Apeductului, s-a inaugurat manifestarea ”Zilele elevului arhitect”, eveniment la care şi-au dat concursul elevi şi profesori de la clasele de arhitectură ale Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava şi ale Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” Botoşani.
Inițiativa i-a aparținut Colegiului Director al Filialei Nord Est a Ordinului Arhitecților din România (OAR) şi Sucursalei Suceava – Botoşani a Uniunii Arhitecților din România (UAR).
A fost vernisată expoziția cu proiecte, machete şi desene ale elevilor, viitori studenți şi poate arhitecți, de la cele două unități de învățământ vocațional. Autorii au fost elevi din clasele X, XI şi XII, specialitatea arhitectură, care şi-au prezentat lucrările – teme de atelier sau teme de la atestatul de competențe profesionale care încheie studiile medii de specialitate. Un loc aparte a fost rezervat pentru lucrările de grafică, desen şi pictură ale elevei Denisa Halunga, din clasa a XI-a C, a Colegiului ”Ciprian Porumbescu” Suceava.
În deschiderea vernisajului a vorbit arh. prof. Ion Andriu, preşedintele Filialei Nord -Est a OAR şi preşedinte al Sucursalei Suceava – Botoşani a Uniunii Arhitecților din România, care a salutat colaborarea intrajudețeană dintre unitățile de învățământ implicate şi s-a angajat ca manifestarea să devină un eveniment periodic care să capteze atenția elevilor, cadrelor didactice de specialitate şi chiar a publicului larg, care să catalizeze tinerele energii creatoare.
În cuvântul lor, arhitecții Mihai Tulbure şi Corina Roncea, vicepreşedinți ai sucursalei locale a UAR şi respectiv OAR Nord-Est, au subliniat importanța evenimentului, considerând că acesta constituie un început promițător care va stimula apetitul tinerilor elevi pentru arhitectură şi cultură în general.
Profesorul Alexandru Agavriloae din Botoşani a mulțumit pentru invitație şi găzduire, subliniind interesul pe care evenimentul l-a stârnit în rândul tinerilor elevi botoşăneni care au participat în număr important la această primă ediție a manifestării. Și din partea publicului a vorbit inginerul Cornel Grosar, fost consilier local, care a apreciat inițiativa profesorilor arhitecți şi şi-a exprimat aprecierea specială pentru lucrările de grafică şi pictură a tinerei eleve Denisa Halunga. Publicul, format din elevi, părinți şi vizitatori, a admirat şi apreciat lucrările expuse.
Manifestarea a constituit un bun prilej pentru un schimb de experiență, atât între profesori, cât şi elevi, de opinii, întrebări şi răspunsuri la problemele învățământului şi formării profesionale a tinerei generații.