Diplomaţi din 23 de state din întreaga lume s-au aflat, la finalul săptămânii trecute, într-o vizită de documentare în judeţul Suceava, organizată de Ministerul Afacerilor Externe. La începutul vizitei în judeţ, diplomaţii străini au participat la o întâlnire găzduită de prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, și de vicepreședintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, la care au fost prezenţi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, președintele Camerei de Comerţ și Industrie Suceava, Nicolae Troașe, și rectorul Universităţii din Suceava, Mihai Dimian. În cadrul întâlnirii moderate de directorul general din MAE, Radu Safta, participanţilor le-a fost prezentat judeţul Suceava, precum și oportunităţile turistice și de investiţii pe teritoriul judeţului.
De asemenea, pe parcursul vizitei, diplomaţii străini în România au avut ocazia să admire mai multe obiective din patrimoniul turistic şi cultural al judeţului, respectiv Cetatea de Scaun a Sucevei, care făcea parte din sistemul de fortificaţii construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, Mănăstirea Putna, precum și Mănăstirea Voroneţ. Programul a mai cuprins o vizită în localitatea Marginea, unde corpul diplomatic a participat activ la o demonstraţie de olărit, oferită de meșteri ceramiști din localitatea Marginea.
Ultima zi a călătoriei de documentare, duminică, a început cu o vizită în localitatea Vama, care anul acesta împlinește 610 ani de la atestare. Diplomaţii au vizitat Muzeul Oului din Bucovina, ce cuprinde o expoziţie care reunește peste 7.000 de ouă vopsite, atât din România, cât și din alte ţări ale lumii, iar la finalul vizitei, gazda a invitat diplomaţii străini să contribuie la colecţia muzeului prin realizarea unui ou încondeiat.
Programul s-a încheiat cu o vizită la Muzeul de Istorie din Suceava.
Vizita corpului diplomatic străin acreditat la București a fost organizată în contextul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.