Achiziţia publică pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru punctul de belvedere tip Skywalk de pe Piatra Șoimului din masivul Rarău a fost anulată de Consiliul Judeţean Suceava, în data de 23 mai a.c. Vicepreședintele CJ Viorel Seredenciuc a declarat, ieri, că la procedura de achiziţie publică pentru actualizarea documentaţiei, demarată în data de 17 aprilie a.c., nu s-a prezentat nici un ofertant, ca urmare achiziţia a fost anulată. Actualizarea studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre a CJ în aprilie 2016 este necesară deoarece legislaţia privind etapele de elaborare și conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice a fost modificată de Guvern în anul 2016.
Seredenciuc a arătat că la procedura de achiziţie directă organizată pentru faza de proiectare și execuţie demarată înainte de schimbarea cadrului legislativ, respectiv în data de 28 iulie 2016, a fost trimisă invitaţie de participare la 12 operatori economici, dar nu s-a prezentat nici un ofertant. Achiziţia a fost anulată în data de 5 august 2016. Dacă pentru precedentul studiu de fezabilitate CJ Suceava a plătit firmei Ideal Proiect 4.800 lei cu TVA, de data aceasta a majorat suma la 10.084 lei fără TVA, dar nici o firmă de proiectare nu s-a arătat interesată. Dacă CJ își va menţine interesul pentru această investiţie, soluţia de proiectare pare a fi organizarea unui concurs de proiecte.
La ora actuală, pe Piatra Șoimului este un punct de belvedere rudimentar
Studiul de fezabilitate realizat în urmă cu doi ani prevede construirea unei structuri predominant din sticlă, cu pardoseala transparentă, care să permită vizualizarea în condiţii de maximă siguranţă a priveliștii spre masivele Giumalău, Ceahlău și Rarău și spre Pietrele Doamnei.
Amplasamentul este la altitudinea de 1.530 m, o stâncă de 48 mp. Construcţia este pe o suprafaţă de 37 mp, cu o structură din fundaţii izolate din beton armat, încastrate în stâncă, și grinzi metalice. Pardoseala este prevăzută a fi din grătare metalice de oţel zincat, iar parapetele, din sticlă securizată transparentă, de o înălţime de 1,25 m. Dotarea este minimală, cu telescop și barieră acces de pietonal tip turnichet rotativ pentru controlul accesului.
Spre punctul de belvedere accesul este doar pietonal, dinspre cabana Rarău, pe o potecă marcată, prin Rezervaţia Rarău-Pietrele Doamnei.
Studiul de fezabilitate estimează o valoare totală a investiţiei, inclusiv TVA, de 439.925 lei și un termen de realizare de 5 luni.
La această oră, pe Piatra Șoimului este un punct de belvedere rudimentar, cu două bănci din lemn și bariere metalice de susţinere.