Numărul ordinelor de protecţie impuse de instanţele de judecată unor persoane agresive a crescut mult în ultima perioadă de timp, însă odată cu această creștere, s-au înmulţit și cazurile în care aceste restricţii nu sunt respectate. Această creștere a fost progresivă, însă cu un salt cantitativ începând cu primele luni ale anului 2017, când în sprijinul acestor situaţii în care unii membri ai familiei sunt terorizaţi de ceilalţi a apărut o metodă rapidă de sesizare a instanţei de judecată, care are obligaţia de a emite un asemenea ordin de protecţie într-un timp foarte scurt.
Vineri după-amiază, în jurul orei 16.00, poliţiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi au fost sesizaţi printr-un apel la 112 de către o femeie de 23 de ani din localitate despre faptul că fostul ei concubin încălcase un asemenea ordin de protecţie.
Cei care nu respectă ordinele de protecţie se aleg cu dosare penale
Cercetările întreprinse au stabilit că în timpul acelei zile, femeia primise mai multe mesaje și apeluri telefonice de la fostul concubin, Costică L., prin care acesta îi cerea femeii să se întâlnească cu el. În același timp femeia le-a relatat poliţiștilor că bărbatul, în vârstă de 30 de ani, a provocat un adevărat scandal la intrarea în bazarul de pe strada Ștefan cel Mare din oraș. Oamenii legii au constatat că pe numele concubinului exista un ordin de protecţie emis de Judecătoria Rădăuţi, după ce bărbatul îi adresase în mod repetat cuvinte jignitoare femeii. Conform acestui ordin de protecţie, el era obligat să păstreze faţă de femeie o distanţă obligatorie de 300 de metri, fiindu-i interzis să aibă orice contact cu ea, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod. Având în vedere încălcarea ordinului de protecţie, femeia de 23 de ani a formulat o plângere împotriva fostului concubin, pe numele acestuia fiind întocmit un dosar de cercetare penală privind comiterea infracţiunii de nerespectarea unei hotărâri judecătorești.
În aceeași zi, un alt caz de nerespectare a unui ordin de restricţie intra în vizorul poliţiștilor. În jurul orei 21.30, poliţiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Burdujeni au fost sesizaţi de către o femeie de 31 de ani din municipiul Suceava despre faptul că soţul său, Iulian C., de 31 de ani, a încălcat ordinul de protecţie emis de către judecătoria Suceava, prin care era obligat să nu se apropie de casă şi de ea la o distanţă mai mică de 50 m. În urma sesizării, poliţiștii l-au identificat pe bărbatul de 31 de ani în scara blocului în care locuiesc ceilalţi membri ai familiei acestuia, el fiind condus la sediul poliţiei. În urma audierilor, bărbatul a recunoscut obligaţiile la care a fost supus în urma emiterii acestui ordin de protecţie, la data de 31 mai 2018, însă a declarat că nu s-a apropiat de casă și soţie la o distanţă mai mică de 50 de metri, intrând doar în scara blocului pentru a discuta cu un vecin. El este cercetat acum pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea unei hotărâri judecătorești.
Emiterea unui ordin de protecţie, decis de instanţa de judecată
În sprijinul celor care au de suferit din cauza unor comportamente domestice agresive, poliţiștii vin cu formulare tipizare pentru cerere de ordin de protecţie. De fiecare dată când oamenii legii se confruntă cu astfel de situaţii, uneori dramatice, de violenţă în familie, victimele pot completa pe loc un astfel de formular de cerere, care va fi înaintat în mod rapid instanţei de judecată arondată. Instanţele cărora le sunt adresate astfel de cereri au obligaţia ca în termen de 24 de ore să răspundă unui asemenea demers, prin emiterea sau nu a unui ordin de protecţie, în funcţie de cât este de necesar în fiecare caz în parte. Încălcarea unui asemenea ordin reprezintă o nerespectare a unei hotărâri judecătorești, sancţionată drastic, inclusiv cu o pedeapsă în spatele gratiilor.