Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan, președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, membru al Comisiei de politică externă și al delegaţiei parlamentare române pentru negocieri cu autorităţile ucrainene privind Legea învăţământului din Ucraina, şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de ultimele evenimente care au avut loc la Cernăuţi. Este vorba de percheziţionarea Centrului Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” şi a unei librării româneşti de către forţele speciale ucrainene.
„Am aflat, cu deosebită întristare, că Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziţii la sediul Centrului Cultural Român <Eudoxiu Hurmuzachi> şi la o librărie românească cu numele <Mihai Eminescu> din Cernăuţi. Din informaţiile care au ajuns în România, s-ar fi încălcat, astfel, atât dispoziţii legale care sunt în vigoare din Ucraina, cât şi hotărâri definitive ale instanţelor de judecată ucrainene sau convenţiile internaţionale privind drepturile minorităţilor naţionale. M-am întristat, în primul rând, pentru că la finalul anului trecut, m-am deplasat personal în Ucraina şi am avut întâlniri cu oficiali din statul vecin, atunci când s-a pus gând rău şcolilor româneşti cu predare în limba română. Vă spun sincer că am plecat din Ucraina aproape convins că vecinii noştri nu vor mai lua decizii în grabă şi nici eronate faţă de minorităţile naţionale, dintre care cea de români depăşeşte 400 de mii de suflete care gândesc, trăiesc şi simt româneşte”, a menţionat Ioan Balan.
Deputatul sucevean speră ca acţiunile serviciilor de securitate din Ucraina să nu aibă legătură cu o serie de panouri dedicate Centenarului Unirii, prin care românii au omagiat, într-un mod extrem de paşnic, România mare şi Bucovina istorică.
„Sper că nu s-a invocat pretextul absurd că acele materiale ar fi îndemnuri la revizionism şi la atacarea ordinii constituţionale, pentru că românii din Ucraina sunt cei mai paşnici cetăţeni din toată Ucraina. De atâţia ani de zile, autorităţile ucrainene au avut timp să îi cunoască pe români şi să îşi dea seama că românii respectă statul ucrainean, respectă instituţiile şi ordinea constituţională din Ucraina şi că sunt de departe cei mai ataşaţi la valorile europene. Mi-aş dori ca şi în această chestiune, autorităţile ucrainene şi cele române să deschidă rapid canale puternice de comunicare, pentru a elimina orice fel de tensiuni. România este un exemplu la nivel european în privinţa respectului pentru drepturile minorităţilor naţionale. Cred că am putea să le oferim vecinilor noştri tot suportul şi asistenţa tehnică, în aceeaşi chestiune. Este drept că sunt destul de mâhnit să văd că autorităţile de la Bucureşti, mai ales Ministerul Afacerilor Externe, nu s-au deranjat foarte tare să fie ele primele care să deschidă calea dialogului. Atitudinea nepăsătoare a domnului Meleşcanu ne dă mult de gândit în legătură cu cât preţ pun actualii guvernanţi pe soarta a sute de mii de români care nu trăiesc în ţara lor mamă”, a mai spus Ioan Balan.