Prin programul de guvernare pentru perioada 2018-2020, la capitolul „Tineret şi sport”, Guvernul şi-a asumat să revigoreze sportul de masă şi să angreneze în diferite activităţi sportive 2,5 milioane de copii înscrişi în sistemul de învăţământ din ciclurile: primar, gimnazial şi liceal.
Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan consideră că acest obiectiv este unul care merită salutat, numai că până acum nu vede nici un demers care să-i dea speranţe că lucrurile se vor şi realiza. Având în vedere aceste realităţi, deputatul sucevean s-a adresat ministrului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, de la care doreşte informaţii concrete despre modul cum se derulează acest proiect.
„Pentru ca obiectivul dumneavoastră principal ca ministru să poată avea succes, sunt necesare investiţii publice reale în infrastructura sportivă şi este absolut necesară stimularea, în vederea recuperării, a profesorilor calificaţi în domeniul educaţiei fizice, precum şi stimularea foştilor sportivi de performanţă ca să descopere noi talente în rândul copiilor. Din păcate, autorităţile publice locale din aproape toată ţara nu au resursele financiare disponibile pentru a susţine investiţii consistente în infrastructura sportivă şi nici pentru a plăti salarii motivante pentru profesorii şi antrenorii care să-i pregătească pe elevi. În fapt, prin Programul de guvernare susţineaţi că efortul financiar va fi susţinut, în principal, de Guvern, prin bugetul de stat, şi nu prin bugetele dezechilibrate şi împovărate ale administraţiilor locale”, a arătat Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean este de părere că succesele obţinute în plan sportiv în ultimii ani sunt doar chestiuni izolate şi nu au nici o legătură cu politicile guvernamentale. Pe de altă parte, sportul de masă pentru copii nu este o chestiune care ţine numai de sport, ci şi de ameliorarea stării de sănătate a copiilor.
Ioan Balan a ţinut să-i adreseze mai multe întrebări ministrului Tineretului şi Sporturilor, respectiv: „Ce măsuri concrete aţi întreprins pentru a angrena în sportul de masă elevii înscrişi în sistemul de învăţământ public sau privat din România? Ce credite bugetare aveţi la dispoziţie în anul 2018 numai pentru acest obiectiv? Cum intenţionaţi să stimulaţi financiar profesorii şi antrenorii care ar trebui să se ocupe de pregătirea copiilor?”
Deputatul liberal a adus în atenţie şi starea precară a celor mai multe baze materiale din România, motiv pentru care i-a cerut Ioanei Bran să prezinte dacă a elaborat un masterplan pentru investiţii în infrastructura sportivă.
„Având în vedere că Ministerul Tineretului şi Sportului deţine un patrimoniu extrem de consistent la nivel naţional, în cea mai mare parte aflat într-o stare avansată de degradare, vă solicit să precizaţi ce investiţii realizează ministerul în anul 2018. De asemenea, vă solicit să prezentaţi o situaţie cu privire la baza patrimonială deţinută de minister la nivelul judeţului Suceava şi să specificaţi care dintre acestea pot fi solicitate, prin transfer, de către consiliile locale, în vederea unei mai bune administrări, în scopul realizării de investiţii şi pentru a putea fi deschise către accesul copiilor”, a mai spus Ioan Balan în hârtia trimisă către ministrul Tineretului şi Sporturilor.