Timp de o săptămână, poliţiştii Secţiei Rurale 3 Marginea au derulat o inedită acţiune de prevenire şi informare despre pericolele la care se expun elevii pe timpul vacanţei de vară. Pe lângă recomandările primite, adolescenţii au fost implicaţi şi în acţiuni practice. Printre altele, poliţiştii au organizat un concurs în urma căruia trei tinere au promovat probele susţinute şi au devenit ,,poliţist pentru o zi”.
La această acţiune au participat peste 50 de tineri, care au răspuns la chestionare cu întrebări din tematică preventivă, vizând siguranţa rutieră, siguranţa fizică şi patrimonială a persoanelor.
Câştigătoare s-au dovedit trei tinere din cadrul unităţilor de învăţământ de pe raza comunei Marginea, care au obţinut cel mai bun punctaj la probele la care au participat.
„Poliţiştii şi voluntarii au mers în zonele turistice şi au distribuit materiale pe linia prevenirii furturilor din auto şi a furturilor din genţi şi buzunare. În zonele comerciale de pe raza de competenţă, voluntarii au promovat recomandări pe linia prevenirii furturilor şi a înşelăciunilor prin diverse moduri de operare. Nu în ultimul rând, <noii colegi> s-au adresat şi celor mici din ciclul primar şi i-au informat cu privire la regulile deplasării pe bicicletă, promovând recomandări pentru siguranţa rutieră”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava.
Reprezentanţii IPJ Suceava au mai anunţat că acţiuni similare se vor derula şi în cursul acestei săptămâni, ultima din anul şcolar 2017/2018.
Ce recomandă poliţiştii
Pentru ca elevii să evite problemele, poliţiştii au venit cu o serie de recomandări, cum ar fi:
– Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!
– Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!
– Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi alegeţi locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini!
– După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi haine de culoare deschisă sau cu elemente reflectorizante, care vă fac mai vizibili în lumina farurilor!
– Traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului!
Sfaturi au fost şi pentru părinţi, în special când îşi lasă copiii singuri. Astfel, oamenii legii spun că indicat ar fi să se asigure că minorul ştie numele său complet, numele părinţilor, adresa şi numărul de telefon, locul de muncă al părinţilor săi, dar şi numerele de telefon ale acestora. De asemenea, părinţii mai sunt sfătuiţi să se asigure că acesta ştie: cum să apeleze numărul de urgenţă 112, cum să păstreze cheile locuinţei ascunse şi în siguranţă, ce să facă atunci când este urmărit de o persoană dubioasă. Copilul mai trebuie învăţat să verifice interiorul casei înainte de a intra, să încuie mereu uşa după ce a intrat în casă, să anunţe imediat ce a ajuns acasă şi să nu deschidă uşa decât persoanelor de încredere ale familiei.
Pentru elevii care circulă în calitate de pietoni pe drumurile publice, reprezentanţii IPJ Suceava au venit, de asemenea, cu un set de recomandări: să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea; să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare; să traverseze prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; să se comporte civilizat pe drumurile publice.