Trei specialişti în terapia bolnavului psihic periculos, prof. dr. Manuela Dudeck şi Stefanie Nigel de la clinica BKH Günzburg şi Klaus Silberberger de la clinica BKH Kaufbeuren, din regiunea Schwaben – Germania, vor participa, în perioada 16-22 iunie a.c., la Şcoala de vară în psihiatrie, organizată la Câmpulung Moldovenesc. Potrivit Katharinei Haberkorn, de la Biroul European al Regiunii Schwaben, https://www.bezirk-schwaben.de/bezirk-schwaben/aktuelles-presse/pressemeldungen/rumaenische-gaeste-lernen-in-schwaben-psychiatrisches-neuland-kennen/, prezenţa specialiştilor germani se înscrie în activităţile derulate în cadrul parteneriatului dintre Schwaben şi judeţul Suceava. În acelaşi context, a arătat ea, în perioada 20 mai - 3 iunie a.c., patru specialişti români în psihiatrie - dr. Cristian Bindilă şi psihologul Nicoleta Bindilă de la spitalul din Câmpulung şi dr. Cosmin Alexandru Demetriu şi asistenta medicală Niculina Prodan, de la secţia de psihiatrie Burdujeni a Spitalului de Urgenţă Suceava, au fost într-o vizită de lucru la clinicile amintite, din Schwaben.
Klaus Silberberger, un „prieten al Bucovinei”, le-a prezentat colegilor de la Suceava asistenţa ambulatorie, aspectele legate de infrastructură şi ofertele de terapie concretă, cum ar fi sportul, munca sau terapia ocupaţională, pentru bolnavul psihic periculos. care pot oferi oaspeţilor sugestii pentru a lucra în propriul spital. Katharina Haberkorn a explicat că inclusiv pauzele au fost adesea luate la o cafenea din Kaufbeuren, care este un loc de muncă incluziv pentru pacienţii din secţia de psihiatrie.
În Germania, această categorie de pacienţi are acces controlat la cuţite şi poate face plimbări individuale
Pavilionul bolnavilor psihic periculoşi al clinicii din Günzburg, aşa-numitul Forensik, în limba germană, cu echipamente şi informaţii despre munca de zi cu zi, a fost prezentat de directorul clinicii, prof. dr. Manuela Dudeck, şi de colegii ei.
De la discuţii despre tipul de cuţite la care au acces pacienţii pentru a mânca, până la înregistrarea „materialelor periculoase”, ecusoanele cu nume şi sistemele de dulapuri, pentru respectarea drepturilor de personalitate şi posibilităţile de exerciţii fizice, toate au fost analizate cu atenţie pentru o posibilă implementare în spitalele de profil din România.
Katharina Haberkorn a subliniat că standardul în acest domeniu al clinicii BKH Günzburg este foarte ridicat, dar începuturile au fost „cu sârmă ghimpată”. Acum se merge pe stabilirea unui echilibrul între transparenţă şi securitate, între deschidere şi restricţii.
Ea a mai arătat că, în ultimii ani, „colegii din Burdujeni şi din Câmpulung au fost invitaţi la BKH Kaufbeuren şi la alte instituţii”, dar această recentă vizită le-a dat ”o imagine completă” asupra a ceea ce înseamnă acest tip de terapie în clinicile de psihiatrie din Germania. ”Ecusoanele cu nume au devenit deja obişnuite în Bucovina. La cuţite şi plimbări independente sau chiar integrare pe piaţa muncii sunt încă obstacole”, a afirmat ea. Totuşi, relaţiile în domeniul psihiatriei în cadrul parteneriatului regional sunt foarte strânse şi multe idei şi sugestii pot fi preluate din experienţa germană, consideră reprezentanta Biroului European al Regiunii Schwaben.