Florin Mucea, fiul regretatului rapsod Vasile Mucea, promovează cu succes proiectele de păstrare a folclorului autentic bucovinean. Artistul vrea să ducă mai departe ce a început tatăl său, „cel mai tulburător zicălaş al Bucovinei”, cum era numit rapsodul, „zicălaşul înnăscut, ursit întru zicere înţeleaptă”, cum l-a numit scriitorul Ion Drăguşanul pe Vasile Mucea din Bilca.
Florin Mucea ne-a spus că toate evenimentele folclorice la care participă, împreună cu colegii din taraful pe care l-a înfiinţat, „sunt într-un fel moştenirea lăsată de tatăl meu. Cât a trăit a cântat cu drag la lume, acum cântă nepotul din scripca lui şi vom duce întotdeauna <Bătrâneasca de la Bilca>, <Huţulca>, <Sadăul> peste tot în lume unde suntem chemaţi. Am avut foarte multe evenimente oficiale şi private la Paris, Londra, Torino, Lisabona şi în multe alte locuri din Europa şi peste tot am trăit şi simţit româneşte”.
Colaborări cu Angelica Flutur şi Alexandru Brădăţan
Taraful Florin Mucea este invitat la multe evenimente la care participă sute de oameni iubitori de folclor autentic. La începutul acestui an, în februarie, Florin Mucea şi colegii săi din taraf au fost invitaţi la Balul Gospodarilor Botoşana, unde au participat peste 800 de persoane. Taraful Florin Mucea a cântat live şi i-a acompaniat pe interpreţii Andreea Chisăliţă, George Finiş şi a acompaniat Ansamblul ”Dor Străbun” din Bilca. Vasile Mucea, nepotul rapsodului cu acelaşi nume, a interpretat „Bătrâneasca”, „Huţulca”, „Sadăul”, piese tradiţionale.
O frumoasă colaborare a avut Florin Mucea cu îndrăgita interpretă de muzică populară Angelica Flutur, care a lansat, alături de Taraful Florin Mucea, un colaj deosebit de melodii autentice din Bucovina. Proiectul muzical reprezintă o premieră pentru zona Bucovinei, după cum ne-a spus Florin Mucea, fiind un colaj înregistrat 100% live cu taraful, într-un restaurant tradiţional, alături de o echipă întreagă de profesionişti. „Impactul pe YouTube a fost mare, 60.000 de vizualizări într-o lună şi jumate. Ne-am simţit onoraţi de alegerea Angelicăi Flutur, pentru că sunt foarte multe tarafuri, orchestre, dar ea a dorit să se audă vioara şi fluieraşul natural, autentic, aşa cum cânta rapsodul Vasile Mucea”.
O altă colaborare frumoasă a avut-o Florin Mucea cu interpretul de muzică populară Alexandru Brădaţan, în luna aprilie, la Popasul Vlădichii în Rădăuţi. „Managerul locaţiei este un mare iubitor de folclor şi, de câteva ori pe an, organizează, cu intrare liberă, pentru cei care iubesc şi respectă tradiţiile, câte o seară de folclor autentic bucovinean la care invită de fiecare dată câte un artist de renume”, a povestit Florin Mucea.
Invitat de onoare
În afară de aceste manifestări, taraful condus de Florin Mucea participă la spectacole folclorice, alături de Ansamblul Arcanul USV. Florin Mucea este membru al acestui ansamblu din 2006, iar băiatul lui, Vasile, care cântă la vioară, este membru din 2013. Pe 26 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, a avut loc un spectacol folcloric extraordinar, în colaborare cu Ansamblul „Doina Timişului” şi Ansamblul „Mugurelul” al USAMV Iaşi. Spectacolul „Pe Obcina Neamului” a marcat 55 de ani de existenţă a Ansamblului Arcanul USV şi a fost un adevărat regal folcloric. Şi luna mai a fost plină de evenimente pentru urmaşii regretatului rapsod Vasile Mucea. Ei au evoluat în spectacol la Doroteia (Hora satului), alături de Gheorghiţă Rotaru, Dănuţ Onoiu, Marian Viorel Gogan, Cornelia Ştefan şi alţi tineri solişti foarte talentaţi. Organizarea, după cum a povestit Florin Mucea, a fost extraordinară, datorită implicării unei bucovinence, Coca Cotoc din Frasin, care şi-a petrecut o parte din viaţă în Spania, unde a fost secretara Asociaţiei Românilor din Palma De Mallorca. „Balul a fost o reuşită, peste aşteptări, mai ales că era primul bal după 10 ani. Alături de Coca Cotoc, au mai fost Michael Piticari şi Ansamblul Cetina - Vama şi un grup din tinere talente botezat Cetina - Junior. Aş remarca prezenţa deosebită a unui mare artist al fluierului, Vasile Bădeliţă, care este într-un fel urmaşul regretatului Silvestru Lungoci”, este de părere Florin Mucea.
Evenimente cu tradiţii
În seara zilei de 20 mai, s-a organizat Balul Gospodarilor la Bilca, „In Memoriam Vasile Mucea - rapsodul Bucovinei”. Invitaţi speciali au fost artiştii Angelica Flutur, Liliana Vicovan, Ansamblul Flori Vicovene, Ansamblul Arcanul Bătrânesc Frătăuţii Noi, Ansamblul Arcanul USV, Ansamblul Stejărelul Cajvana. „Şi cel mai recent eveniment din seria spectacolelor dedicate păstrării şi promovării folclorului autentic bucovinean (aşa cum şi tatăl meu a făcut în cei peste 65 de ani de carieră), a fost, pe 27 mai, Balul Gospodarilor de la Gălăneşti. Aici s-a păstrat tradiţia organizării, de câteva ori pe an, a balului aşa cum era pe vremuri, şi întotdeauna participarea depăşeşte aşteptările. Vin oameni de toate vârstele, din satele din jurul Rădăuţilor: Arbore, Marginea, Suceviţa, Volovăţ, Bilca, Horodnic, Vicov, Frătăuţi. Toată lumea ştie că dacă e hram la Gălăneşti sau Hurjuieni, cu siguranţă este şi bal, şi nu oricum, ci cu invitaţi speciali precum Marius Zgâianu, Sorin Filip, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan”, a completat instrumentistul Florin Mucea.
Artistul nu se va opri aici cu promovarea folclorului autentic bucovinean. Deja are programate mai multe evenimente la care va participa în următoarea perioadă. Publicul îi apreciază profesionalismul şi talentul moştenit de la tatăl său şi îl invită cu drag la spectacole folclorice de înaltă ţinută, pe care acesta le onorează cu brio, alături de colegii din taraf.