Rata şomajului din Suceava a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând sub pragul de 5%. Conform datelor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la sfârşitul lunii mai erau înregistraţi 11.069 de şomeri, din care doar 2.666 sunt beneficiari de indemnizaţii de şomaj.
Rata şomajului de la finele lunii mai a înregistrat o valoare de 4,77%, cu 0,23 puncte procentuale mai mică faţă de luna anterioară.
“Tendinţa descrescătoare a ratei şomajului se menţine pe fondul creşterii cererii de forţă de muncă pe piaţa locală şi europeană a muncii”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
În mod normal, rata şomajului ar trebui să fie şi mai mică, însă aşa-numiţii şomeri captivi, care au acest statut de ani de zile, sunt greu de convins să revină în câmpul muncii.
În multe domenii, angajatorii au probleme mari în a găsi forţă de muncă.
Este vorba de sectorul productiv, construcţiile, alimentaţia publică şi turismul. AJOFM a remarcat că domeniul IT a cunoscut o dezvoltare remarcabilă, marcată şi de o creştere a solicitărilor de specialişti calificaţi.
Subvenţii pentru stagiatura absolvenţilor de studii superioare
În altă ordine de idei, AJOFM Suceava a anunţat că prin încheierea unei convenţii, angajatorul care încadrează absolventul şi organizează o perioadă de stagiu de 6 luni la locul de muncă decontează lunar 1.350 de lei pentru fiecare absolvent cu studii superioare, pe toată durata stagiaturii. Pentru derularea stagiaturii, angajatorul încheie un contract de stagiu cu absolventul, anexă la contractul individual de muncă cu durata determinată de 6 luni, şi desemnează un mentor din rândul salariaţilor calificaţi în domeniul de debut profesional al absolventului, în scopul de a ajuta stagiarul să atingă nivelul de competenţe şi deprinderi practice vizate de angajator. Stagiarul suportă cheltuielile de pregătire profesională dacă demisionează în perioada de stagiatură stabilită prin actul adiţional.