Primele efecte ale programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa s-au făcut deja resimţite, după ce în cursul zilei de ieri au fost livraţi în mod gratuit primii purceluşi din rasa Mangaliţa, unui crescător din judeţ. Programul lansat de Guvern la începutul anului prevede acordarea unor ajutoare financiare, acele ajutoare de minimis, pentru cei interesaţi în creşterea porcilor din rasele amintite, peste 150 de persoane fiind deja interesate să se înscrie în acest program.
Cum funcţionează programul de susţinere a crescătorilor de porci din aceste rase
Hotărârea de Guvern nr. 9/2018, promulgată la mijlocul lunii ianuarie, prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Odată cu apariţia normelor privind desfăşurarea programului de finanţare, Direcţia Agricolă Suceava a identificat un număr de 11 crescători de porci din aceste rase, potenţiali furnizori de purcei din rasa Mangaliţa. În cadrul programului, furnizorul livrează în mod gratuit purcei cu greutate de minimum 10 kg crescătorului, furnizorul primind de la stat un preţ de 250 de lei pe cap de purcel.
Participant la acest program este şi un procesator, care are obligaţia de a ridica purceii de la furnizor şi de a-i preda crescătorului, procesatorul având cu acesta din urmă un contract de preluare a 50% din porcii livraţi, când aceştia vor ajunge la greutatea de 130 de kg. În acelaşi timp procesatorul are obligaţia prin contract de a-i oferi crescătorului un preţ de 11 lei/kg.
Bazna şi Mangaliţa, două rase de porci pe cale de a fi pierdute
Cele două rase vechi de porci s-au crescut tot mai puţin în România în anii din urmă, existând o revigorare a lor în zona Ardealului, în ultima perioadă de timp. A luat fiinţă astfel un nucleu de porc Bazna la Turda, creşterea porcului Mangaliţa dezvoltându-se într-o mare crescătorie creată la Buzău. Ca specific, rasa Bazna este crescută mai mult pentru carne şi grăsime, în timp ce porcul Mangaliţa este cunoscut pentru cantitatea mare de grăsime acumulată. Cele două rase sunt mult căutate astăzi pentru carnea lor foarte gustoasă, fragedă şi suculentă, cu un conţinut de colesterol redus. Crescătorii au renunţat în timp la menţinerea celor două rase, în primul rând din cauza creşterii greoaie în greutate a acestora, un porc având nevoie de mai mult de un an şi jumătate pentru a ajunge la o greutate de 130 de kg. Un alt inconvenient al creşterii acestor porci îl constituie modul de furajare al acestora, care preferă mult hrana verde şi faptul că sunt animale care preferă libertatea în spaţii deschise, unde se pot mişca liber. De aceea, în cadrul programului de revigorare a acestor rase, sunt prevăzute în mod clar condiţiile de creştere şi furajare a acestora, pentru a avea rezultate.
Interesul pentru creşterea acestor rase de porci, tot mai ridicat
Odată cu demararea acestui program, interesul pentru cele două rase a crescut mult în judeţ. Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Haralampie Duţu, ne-a declarat în legătură cu acest program, derulat prin cadrul instituţiei pe care o conduce: ”Pe lângă faptul că se readuc în atenţie rasele de porci Bazna şi Mangaliţa, programul a dat pornire crescătorilor pentru interesul de a se îndrepta spre creşterea celor două rase. Avantaj are şi furnizorul de astfel de porci, care se face cunoscut, îşi certifică rasa şi se poate dezvolta în continuare, precum şi crescătorul, care beneficiază de material genetic gratuit şi poate valorifica carnea cu un preţ bun, în urma contractului încheiat cu procesatorul. În urma formării unei comisii care urmăreşte caracteristicile rasei Mangaliţa, urmează a se face cu această ocazie şi omologarea rasei, pentru care deocamdată furnizorii nu au un certificat de origine. Pe piaţa din judeţ sunt la această oră peste 150 de persoane interesate să se înscrie în programul pentru creşterea acestor rase de porci, iar dacă iniţial programul se estima să funcţioneze până în 2020, din informaţiile deţinute acesta va fi prelungit, în condiţiile în care interesul pentru crescătorii de porci din aceste rase este unul foarte ridicat.”
Sprijinul financiar prevăzut de Guvernul României îi vizează şi pe cei care vor să încerce să îşi dezvolte mici ferme de creştere a porcilor.