O hotărâre a guvernului luată la sfârşitul lunii mai a prelungit perioada de valorificare a recoltei de tomate produse în extrasezon cu încă două săptămâni, până la mijlocul lunii iunie a acestui an. Măsura a fost luată de guvernanţi în urma condiţiilor meteo nefavorabile din lunile februarie şi martie, perioadă în care frigul şi zăpada abundentă au afectat plantarea, creşterea şi dezvoltarea răsadurilor în spaţiile de producţie protejate. Beneficiari sunt mai mulţi producători de roşii din judeţ, care s-au încumetat să producă aceste legume şi să le valorifice în prima perioadă a anului, când condiţiile de creştere şi coacere a acestor legume sunt mai dificile.
O măsură necesară, mai ales pentru producătorii de tomate din nordul ţării
Măsura, din cadrul Hotărârii de Guvern 370 din 24 mai 2018, care a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate, a fost luată mai ales în sprijinul producătorilor din nordul ţării, unde vremea rece din primăvară a produs întârzieri în plantarea şi dezvoltarea recoltei de tomate. Temperaturile scăzute au afectat perioada de plantare a răsadurilor, care au ajuns în solarii mai târziu, afectând primul ciclu de producţie. Acest factor a dus la întârzierea perioadei de coacere a tomatelor şi, implicit, a perioadei de valorificare a recoltelor. Conform Regulamentului de Minimis, producătorii de tomate în spaţii protejate beneficiază de ajutorul de 3.000 de euro dacă cultivă o suprafaţă minimă de 1.000 de metri pătraţi, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioadele 1 ianuarie - 31 mai sau 1 noiembrie - 27 decembrie a anului în curs. Cu cei 3.000 de euro, fiecare dintre producătorii de legume incluşi în program îşi poate îmbunătăţi condiţiile de producţie, tomatele producându-se în două cicluri de-a lungul anului.
Întreaga acţiune se derulează prin intermediul Direcţiei Agricole Suceava, al cărei director, Duţu Haralampie, ne-a declarat: ”În acest an s-au înscris la direcţie 30 de producători de tomate pentru ajutor de minimis, din care şase s-au încumetat să producă în prima perioadă a anului. S-ar putea să avem surpriza să fie un număr mai mare de atât, la nivelul întregii ţări 20% din producătorii de tomate incluşi în acest program realizând producţii în prima perioadă a anului. Această derogare va fi benefică pentru aceştia, în cele două săptămâni de prelungire putând să îndeplinească condiţiile de coacere şi valorificare a tomatelor.”
Două săptămâni de prelungire îi ajută pe fermieri la valorificarea recoltei
Măsura prelungirii perioadei de valorificare le-a prins bine producătorilor de tomate din judeţ, care au accesat ajutorul de minimis în acest an. Cele două săptămâni înseamnă mult pentru cultura de tomate, mai ales că abia la finele lunii martie s-au copt primele roşii şi a început valorificarea. Mihai Marian, un producător de tomate din Dolheşti, care a ales primul ciclu de producţie, a început de câteva zile livrarea şi speră să poată valorifica întreaga cantitate impusă prin program: ”Am început să livrez primele cantităţi de roşii angro după 1 iunie unor clienţi din zona Fălticeni, care le preiau pe bază de comandă. Piaţa e plină de tomate, o parte fiind venite din import, iar preţurile cu greu depăşesc 3 lei/kg. Sperăm să livrăm întreaga cantitate cerută până pe 15 iunie, existând posibilitatea de a completa livrarea şi după data de 1 noiembrie.”
Florea Pavăl cultivă roşii la Budeni, în comuna Dolhasca, şi a început de luni recoltarea tomatelor, pe care le valorifică în pieţele din judeţ. ”Chiar dacă au fost înregistrate călduri mari, temperaturile au fost scăzute în timpul nopţilor, atunci când plantele se dezvoltă. Aceste oscilaţii noapte-zi ale temperaturilor au indus o stare de stres plantelor, întârziind coacerea acestora. Prelungirea cu două săptămâni a programului este foarte benefică pentru noi, sperând că vom putea valorifica întreaga cantitate de roşii în această perioadă”, ne-a declarat fermierul.
Programul lansat de Guvern la începutul anului trecut se derulează pe o perioadă de opt ani de zile.