Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 124 (6834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sprijin

Valorificarea roşiilor produse în extrasezon, prelungită până la data de 15 iunie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O hotărâre a guvernului luată la sfârşitul lunii mai a prelungit perioada de valorificare a recoltei de tomate produse în extrasezon cu încă două săptămâni, până la mijlocul lunii iunie a acestui an. Măsura a fost luată de guvernanţi în urma condiţiilor meteo nefavorabile din lunile februarie şi martie, perioadă în care frigul şi zăpada abundentă au afectat plantarea, creşterea şi dezvoltarea răsadurilor în spaţiile de producţie protejate. Beneficiari sunt mai mulţi producători de roşii din judeţ, care s-au încumetat să producă aceste legume şi să le valorifice în prima perioadă a anului, când condiţiile de creştere şi coacere a acestor legume sunt mai dificile.

 

O măsură necesară, mai ales pentru producătorii de tomate din nordul ţării

Măsura, din cadrul Hotărârii de Guvern 370 din 24 mai 2018, care a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate, a fost luată mai ales în sprijinul producătorilor din nordul ţării, unde vremea rece din primăvară a produs întârzieri în plantarea şi dezvoltarea recoltei de tomate. Temperaturile scăzute au afectat perioada de plantare a răsadurilor, care au ajuns în solarii mai târziu, afectând primul ciclu de producţie. Acest factor a dus la întârzierea perioadei de coacere a tomatelor şi, implicit, a perioadei de valorificare a recoltelor. Conform Regulamentului de Minimis, producătorii de tomate în spaţii protejate beneficiază de ajutorul de 3.000 de euro dacă cultivă o suprafaţă minimă de 1.000 de metri pătraţi, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioadele 1 ianuarie - 31 mai sau 1 noiembrie - 27 decembrie a anului în curs. Cu cei 3.000 de euro, fiecare dintre producătorii de legume incluşi în program îşi poate îmbunătăţi condiţiile de producţie, tomatele producându-se în două cicluri de-a lungul anului.

Întreaga acţiune se derulează prin intermediul Direcţiei Agricole Suceava, al cărei director, Duţu Haralampie, ne-a declarat: ”În acest an s-au înscris la direcţie 30 de producători de tomate pentru ajutor de minimis, din care şase s-au încumetat să producă în prima perioadă a anului. S-ar putea să avem surpriza să fie un număr mai mare de atât, la nivelul întregii ţări 20% din producătorii de tomate incluşi în acest program realizând producţii în prima perioadă a anului. Această derogare va fi benefică pentru aceştia, în cele două săptămâni de prelungire putând să îndeplinească condiţiile de coacere şi valorificare a tomatelor.”

 

Două săptămâni de prelungire îi ajută pe fermieri la valorificarea recoltei

Măsura prelungirii perioadei de valorificare le-a prins bine producătorilor de tomate din judeţ, care au accesat ajutorul de minimis în acest an. Cele două săptămâni înseamnă mult pentru cultura de tomate, mai ales că abia la finele lunii martie s-au copt primele roşii şi a început valorificarea. Mihai Marian, un producător de tomate din Dolheşti, care a ales primul ciclu de producţie, a început de câteva zile livrarea şi speră să poată valorifica întreaga cantitate impusă prin program: ”Am început să livrez primele cantităţi de roşii angro după 1 iunie unor clienţi din zona Fălticeni, care le preiau pe bază de comandă. Piaţa e plină de tomate, o parte fiind venite din import, iar preţurile cu greu depăşesc 3 lei/kg. Sperăm să livrăm întreaga cantitate cerută până pe 15 iunie, existând posibilitatea de a completa livrarea şi după data de 1 noiembrie.”

Florea Pavăl cultivă roşii la Budeni, în comuna Dolhasca, şi a început de luni recoltarea tomatelor, pe care le valorifică în pieţele din judeţ. ”Chiar dacă au fost înregistrate călduri mari, temperaturile au fost scăzute în timpul nopţilor, atunci când plantele se dezvoltă. Aceste oscilaţii noapte-zi ale temperaturilor au indus o stare de stres plantelor, întârziind coacerea acestora. Prelungirea cu două săptămâni a programului este foarte benefică pentru noi, sperând că vom putea valorifica întreaga cantitate de roşii în această perioadă”, ne-a declarat fermierul.

Programul lansat de Guvern la începutul anului trecut se derulează pe o perioadă de opt ani de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valorificarea roşiilor produse în extrasezon, prelungită până la data de 15 iunie.
 Vizualizări articol: 1361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valorificarea roşiilor produse în extrasezon, prelungită până la data de 15 iunie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei