Votul consilierilor PSD din deliberativul municipiului Suceava pentru proiectul de amenajare a parcărilor dintre blocuri este asigurat, cu condiţia ca dintre cele 342 de parcele propuse pentru modernizare să fie scoase 104, despre care social-democraţii afirmă că sunt pe spaţiile verzi. Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Dan Ioan Cuşnir, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că „dacă le separă (n.r. - parcările de pe teren viran de cele de pe spaţiile verzi), consilierii PSD votează mâine”. El a mai spus că şi grupul consilierilor PSD va veni, la rândul său, cu un proiect de amenajare a parcărilor dintre blocuri, dar fără a afecta spaţiile verzi, şi aşa limitate în oraş.
La rândul său, consilierul local PSD Gabriel Buciac a declarat că a fost să vadă toate parcelele propuse de viceprimarul PNL Lucian Harşovschi pentru amenajarea de parcări şi a constatat că 104 din cele 342 de parcele se suprapun peste Registrul spaţiilor verzi sau sunt spaţii verzi.
De asemenea, el a afirmat că unele dintre parcări încalcă o normă a Ministerului Sănătăţii referitoare la distanţa minimă de 5 metri de ferestrele camerelor de locuit şi că ar afecta siguranţa circulaţiei pietonilor, în special a copiilor.
„O treime din aceste parcări ce se doresc a fi create sunt pe spaţiul verde integral ori parţial, au copaci a căror situaţie nu ştim care va fi odată cu aprobarea acestui proiect, şi vor fi făcute până în geamul celor ce locuiesc la parter. Din momentul în care a fost adus pe masa noastră acest proiect, am cerut să fie făcute mai multe modificări, dar nu s-a făcut nimic, ambiţia personală primând în pofida dezvoltării reale a proiectului. Drept dovadă este şi faptul că acest proiect a fost pe masa Consiliului Local de cinci ori, dar fără nici o modificare”, a declarat Buciac.
Exemple de parcări pe spaţii verzi
El a dat un exemplu de pe strada Viitorului, din cartierul Obcini, unde viitoarea parcare ar fi pe spaţiul verde şi până în geamul locatarilor de la parterul blocului G1. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că mai sus de blocul G1 a fost construit cu câţiva ani în urmă un bloc fără locuri de parcare, astfel s-a ajuns la situaţia ca locatarii blocului nou să parcheze pe spaţiul verde. O altă situaţie ar fi pe str. Lazăr Vicol din cartierul George Enescu, „unde dintr-un capăt în celălalt se doreşte să fie făcute parcări până în geamul oamenilor ori chiar pe spaţiul verde”, deşi soluţia cea mai potrivită, în opinia lui Buciac, ar fi ca această stradă să fie cu sens unic, cu parcări în spic.
Pe strada Leca Morariu, din cartierul Mărăşeşti, în zona blocului A8, consilierul PSD spune că proiectul lui Harşovschi prevede parcări pe patru parcele, deşi acolo există arbori, spaţiu verde şi spaţiu de joacă.
Pe strada Narciselor, din cartierul Zamca, parcarea ar fi amenajată tot pe un spaţiu verde, cu gard viu şi copaci.
Ultimul exemplu dat de social-democrat a fost str. Brânduşei, din cartierul Burdujeni, unde „un spaţiu verde frumos, ce poate fi făcut loc de joacă şi zonă de recreere pentru cetăţeni, vrea să fie asfaltat”.
„Din aceste motive nu suntem de acord noi, consilierii PSD, cu acest proiect. Este un proiect important pentru suceveni şi trebuiesc găsite alte soluţii astfel încât să păstrăm puţinul spaţiu verde existent. Domnul viceprimar susţine că din cauza consilierilor PSD nu se pot face parcări în Suceava. Eu îl invit să repare şi să modernizeze toate parcările ce au această destinaţie dintotdeauna. Numai în Obcini există 25 astfel de parcări care aşteaptă de ani buni să fie modernizate”, a mai spus consilierul Gabriel Buciac.