Proiectul de lege iniţiat de deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băişanu, prin care asistaţii social care refuză un loc de muncă îşi pierd dreptul de a mai primi ajutoare financiare, a trecut, ieri, de comisia de muncă din Camera Deputaţilor. Alexandru Băişanu a precizat că votul pozitiv primit de acest proiect în comisia de muncă reprezintă „o victorie”, iniţiativa urmând să fie supusă votului în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. „O nouă victorie în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, în ceea ce priveşte legea propusă de mine, potrivit căreia beneficiarii de ajutor social care refuză o dată un loc de muncă să nu mai primească acest beneficiu. Mulţumesc tuturor membrilor comisiei de muncă pentru votul acordat. România care munceşte merită respectată, iar acum am spus un nu hotărât lenei”, a declarat Alexandru Băişanu, care a adăugat că proiectul a fost votat deja în Senat.
De precizat că proiectul iniţiat de deputatul ALDE de Suceava vizează modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. „În România există aproape şapte milioane de asistaţi social, adulţi şi copii. Deşi se plâng de sărăcie, mulţi dintre aceştia nu dau buzna când li se oferă locuri de muncă, preferând să trăiască din ajutoarele sociale de la stat, decât să se angajeze. Cel mai recent caz este cel sesizat de autorităţile prahovene, după ce au constatat că 800 de oameni au renunţat la hrana pe care o primeau de la cantina socială după ce aceasta a fost condiţionată de un număr de ore prestate de către asistaţii social”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, unde se adaugă faptul că „dintre aceştia, cel puţin jumătate au refuzat să muncească într-o lună cât un muncitor obişnuit în cinci zile”.
Băişanu: "În România sunt circa 25.000 de asistaţi social care primesc ajutoare de peste zece ani"
Deputatul ALDE de Suceava a precizat că potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste zece ani, ceea ce spune mult despre intenţia unora dintre aceştia de a-şi găsi un venit propriu, preferând banii statului şi nu un loc de muncă stabil care să le aducă un salariu decent.
„Statul nu ar mai trebui să încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci mai degrabă ar trebui să se implice în angajarea acestora. Asistenţa socială nu înseamnă să dai bani unor oameni leneşi care nu vor să muncească, fără să se gândească însă că acei bani vin de fapt din buzunarul semenilor lor care trag pe brânci pentru un ban cu ajutorul căruia să-şi asigure pâinea zilei de mâine, ci să-i ajuţi pe cei cu adevărat marginalizaţi, care nu au nici o şansă în societate”, consideră Alexandru Băişanu. El a explicat că prin această nouă propunere se va legifera faptul că asistaţii social care refuză nejustificat o ofertă de muncă şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională îşi vor pierde dreptul de a primi ajutoare.