35 de maşini retro vor participa, timp de două zile, la Moldova Classic Rally, etapă de campionat naţional pentru vehicule istorice, care se va desfăşura pe şoselele din judeţul Suceava, în zilele de 8 şi 9 iunie. Competiţia este una de regularitate şi se desfăşoară în etape, pe baza timpilor şi a vitezei medii impuse. Pe durata fiecărui eveniment participanţii trebuie să se supună codului rutier în vigoare, iar viteza medie pe etapă nu poate depăşi 50 km/h.
Traseul raliului şi punctele în care vor fi expuse maşinile
Radu Gorea, unul dintre organizatorii evenimentului, ne-a prezentat care este programul competiţiei şi unde vor putea fi admirate maşinile clasice.
Participanţii se vor reuni vineri, între orele 9.00 şi 10.00, în Autogara Romfour Fălticeni, unde vor putea fi văzute pentru prima dată maşinile. De la ora 10.00 se va da startul primei etape de raliu. Se va pleca din Fălticeni spre Suceava, prin Rădăşeni - Cornu Luncii, Măzănăeşti – Ciprian Porumbescu - Ilişeşti - Stroieşti - Suceava.
Maşinile pleacă din minut în minut, în ordinea vechimii, astfel că traficul nu va fi perturbat.
La Suceava, etapa se va încheia pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei. Maşinile vor poposi aici între 13.00 şi 15.30, pentru a putea fi văzute de public, în timp ce participanţii vor putea vizita Cetatea şi Muzeul Satului Bucovina.
Vineri, în jurul orei 15.30 se va da startul etapei a II-a, pe traseul Suceava - Șcheia - Părhăuţi - Solca - Cajvana - Arbore - Suceviţa. Etapa a doua se va încheia la un popas turistic din Suceviţa, unde participanţii vor înnopta.
Sâmbătă, 9 iunie, se va da startul etapei a III-a, la ora 10.00, de la Suceviţa. A treia etapă va fi mai scurtă, spre Rădăuţi, cu o oprire la Horodnic de Jos, unde automobiliştii vor vizita Muzeul de motociclete clasice al omului de afaceri Alexandru Scheul.
Sâmbătă, în jur de 13.00, maşinile vor ajunge la Rădăuţi, unde vor fi expuse în parcarea din centrul oraşului aproximativ o oră şi jumătate.
Sâmbătă, în jur de 14.30, va fi startul ultimei etape din Moldova Classic Rally, pe traseul Rădăuţi-Solca-Vârfu Dealului-Gura Humorului-Molid-Palma, cu punct final din nou la Suceviţa.
Șase suceveni vor alerga în competiţie
Referitor la maşinile care vor participa, este vorba de vehicule istorice fabricate începând din 1964. Cea mai veche maşină este un Fiat 1100, fabricat în 1964. Vor fi prezente modele de lux, inclusiv americane, iar Dacia va fi reprezentată şi ea, prin două Dacii 1300 şi o Dacia 1100.
Participanţii concurează pe trei categorii, clasele F, G şi H, în funcţie de vechime. Conform regulamentului, la această competiţie sunt admise maşinile fabricate între 1 ianuarie 1961 şi 31 decembrie 1987.
La competiţie s-au înscris şi şase suceveni: Iulian Todirică, preşedinte al Retromobil Club România, filiala Suceava, Constantin Berariu, Andrei Iacob, Constantin Luchian, Andrei Ceobanu, şi omul de afaceri fălticinean Andy Stan, care este implicat şi în organizare.