Ministerul Educaţiei Naţionale alocă, în premieră în acest an, pentru admiterea în anul universitar 2018 - 2019, 2.000 de locuri pentru absolvenţii cu diplomă de bacalaureat care provin din licee din mediul rural.
Ministrul Educației, Valentin Popa, a anunțat la Suceava, în cadrul Congresului Asociației Mondiale de Științe ale Educației, că Guvernul României a alocat prin hotărâre de Guvern un număr de 2.000 de locuri special dedicate admiterii în învățământul superior elevilor care finalizează studiile liceale în unități din mediul rural.
„Sigur că alocarea unui număr de 2.000 de locuri nu ne garantează finalizarea studiilor universitare, dar prin această admitere separată, se asigură accesul la programe de studiu la care poate nici nu visau - medicina sau programe de IT. Acești viitori studenți, sperăm noi, vor trebui să muncească din greu pentru ca această șansă acordată la început de drum să fie fructificată și să îi vedem și cu o diplomă la finalul studiilor”, a arătat ministrul Educației.
Hotărârea are rolul de a crește egalitatea de șanse dintre elevii din mediul urban și cei din rural, motivându-i pe aceștia din urmă să-și continue studiile. Potrivit statisticilor, elevii din mediul rural participă într-un procent mult mai mic la niveluri superioare de educație - liceu și universitate.
„Anul acesta este pentru prima dată în istorie când organizăm pentru acești elevi o admitere separată, așa cum facem și pentru etnicii români sau romi. Având o admitere separată, practic nu concurează decât între ei. La fiecare universitate au un număr de locuri repartizat. Anul trecut au fost aproape 3.000 de absolvenți din licee din mediul rural. Aproximativ 85 - 90% dintre aceștia au ales să urmeze o facultate. Nu e o sesiune specială, însă aceștia au locuri separate”, a mai menționat Valentin Popa.
( 5 iun 2018, 18:45:48